Nyheter

Mördade Lena Wesströms pappa: Stödet från kyrkan betyder jättemycket

Beskedet att även den dömde mannen är död underlättar inte i svår situation

Det har gått tre år sedan tidigare pastorn i Equmeniakyrkan, Lena Wesström, mördades i Örebro. Hennes pappa, Lars-Åke Johansson, säger till Dagen att det har varit jobbiga år. Beskedet att den man som i går dömdes till 18 års fängelse för mordet inte längre finns i livet, gjorde inte saken bättre.

De sörjande föräldrarna, Lars-Åke och Gun Johansson, bor utanför Norrköping och tillhör Centrumkyrkan i Norrköping, en församling inom Equmeniakyrkan. I fredags följde de när Göta hovrätt meddelade domen i direktrapportering via medierna, och fick beskedet att den 47-årige man som varit misstänkt för mordet på deras dotter, och hade haft en stormig kärleksrelation med henne, dömdes till 18 års fängelse.

Senare på dagen kom nyheten att mannen i fråga hade hittats död och att polisen nu misstänker en annan man för mord på honom, en misstanke som därefter har tonats ned, även om den i nuläget inte är avskriven helt. Den misstänkte har släppts på fri fot.

– Vi är precis tomma i huvudet just nu, särskilt efter det sista att han inte längre finns i livet. Det gjorde inte saken bättre.

– Det har varit jobbiga år. Och det har blivit jobbigare för varje dag som gått. Vi har följt rättegångarna i både tingsrätten och hovrätten. I hovrätten var det fruktansvärt, säger Lars-Åke Johansson när Dagen når honom på telefon.

Hittades död intill stor väg

Deras dotter Lena Wesström var en 45-årig trebarnsmamma som hittades död bakom ett bullerplank intill E18 och E20 som går genom Örebro. Mitt i sorgen och saknaden efter henne uppger Lars-Åke Johansson att de har fått god uppbackning från församlingen de tillhör under de här svåra åren.

– Oh ja, vi får stöd från kyrkan! Så många har hört av sig. Vi är tacksamma och har fått mycket stöd. Men även grannar och helt obekanta personer har hört av sig. Det är den positiva biten i detta.

Svårt med Gud

Lars-Åke Johansson, 81 år, var med i baptistsamfundet innan Equmeniakyrkan bildades. Han berättar också om några pastorer som han känner sedan gammalt, och som numera finns i Örebrotrakten, som har varit väldigt betydelsefulla för honom och hustrun under den här tiden.

Den kristna tron bär han med sig sedan många år, men det här med Gud och bön har ändå inte varit helt enkelt de senaste åren, medger han.

– Det är svårt – det är det. Det går inte att beskriva hur det känns. Jag knäpper mina händer i bland, men det är jobbigt den biten också, faktiskt, säger pappa Lars-Åke Johansson.

Han har varit “lite musikant” genom åren och spelat klarinett, bland annat inom kyrkan. Nu har klarinetten och musiken varit en tröst när han har kunnat spela hemma.

Fint minne av dottern

Ett sista fint minne av dottern Lena Wesström bär han med sig från två och ett halvt dygn innan hon dog.

– Lena var så aktiv och självständig hela tiden. Vi såg att hon inte mådde helt bra, men visste inte hur illa det var. Sista gången vi sågs skulle vi fira lillgrabben som fyllde tolv år. Jag har inte sett Lena så glad på flera år som hon var då, hon var lite på gång att slå sig fri. Men det tog ett abrupt slut.

Efter beskedet från domstolen i fredags kom grannarna som är pingstvänner över, berättar en tacksam Lars-Åke Johansson och kämpar mot gråten i rösten.

---

Fakta: Rättegången kring Lena Wesströms död

  • Ett av de större ärendena hos Örebropolisen, som har hållit över 700 förhör i fallet.
  • Hon fick enligt polisutredningen 17 slag mot huvud och ansikte med tillhygge innan hon dog.
  • Den dömde – och nu avlidne – 47-åringen har hela tiden nekat till brottet.
  • Han frikändes av Örebro tingsrätt i maj 2020 där bevisen ansågs otillräckliga. Men dömdes alltså till 18 års fängelse av Göta hovrätt ett år senare.

---

Fler artiklar för dig