Nyheter

Många församlingar skeptiska till kyrkans nya löneservice

Svenska kyrkans nya löneservice i Uddevalla, som ska sköta lönerna för kyrkans anställda i hela landet, invigdes nyligen.
Men över 200 av kyrkans församlingar/pastorat tänker inte ansluta sig till någon löneservice.

En större omorganisering håller just nu på att genomföras inom Svenska kyrkan. Det handlar bland annat om digital infrastruktur samt löne- och ekonomiservice. Under våren har ett förslag varit ute på remiss och nu har Svenska kyrkans 13 stift lämnat sina synpunkter.

På plussidan nämner stiften bland annat möjligheter till ekonomiska och tidsmässiga besparingar, ökat it-säkerhet och bättre tillgänglighet till specialkompetens. På minussidan finns till exempel oro för sämre system och service, ökade kostnader och att systemen inte ska ta hänsyn till storleksskillnad på församlingar/pastorat.

Det mest negativa stiftet är Västerås stift. “Det är bara den lokala församlingen/pastoratet som vet vilka resurser som behövs för att utföra uppgifter som är så olika i olika kontext”, skriver stiftsstyrelsen och tillägger att grundfrågan är vilken kyrka Svenska kyrkan ska vara.

“Är vi en kyrka som bygger på lokala församlingar/pastorat och med regionala stift för främjande och tillsyn? Eller är vi en nationell kyrka med lokala och regionala avdelningar/enheter?”

“Helt idiotiskt på alla plan”

Redan i dag finns det servicebyråer i de flesta av Svenska kyrkans 13 stift. Dit kan församlingar/pastorat ansluta sig om de vill. Detta är något som ungefär 200 enheter har valt att göra. Inför den nu avslutade remissrundan frågade Svenska kyrkan resterande enheter hur de såg på denna service och av de som svarade uppgav 50 församlingar/pastorat att de tänkte ansluta sig. 130 förklarade samtidigt att de inte visste om de ska ansluta sig medan 230 svarade att det inte hade några sådana planer.

Sammantaget innebär det att mer än hälften av församlingarna/pastoraten som svarade på enkäten är negativa till att använda löneservice.

Västanfors Västervåla församling i Fagersta i Västerås stift är ett av dessa. De är inte anslutna till stiftets nuvarande servicebyrå. Och de tänker inte heller utnyttja den nationella löneservicen i Uddevalla.

– Att centralisera en lönehantering efter en gammal östtysk 70-talsmodell där man tror att allting blir bättre och billigare för att man gör det storskaligt är helt idiotiskt på alla plan, säger kyrkoherde Henrik Rydberg till P4 Västmanland.

Behöver spara pengar

Det var 2019 som Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, med hänvisning till att samfundet behöver spara pengar, beslutade att det skulle etableras en gemensam löneservice för hela Svenska kyrkan.

Kyrkostyrelsen har därefter föreslagit att löneservicen initialt ska vara en betaltjänst, men att servicen senast år 2030, eller tidigare när 80 procent av församlingarna/pastoraten har anslutit sig, ska finansieras genom att den gemensamma avgiften, som alla församlingar betalar för vissa tjänster, höjs.

Västerås stift konstaterar att det finns fördelar med en central löneservice, exempelvis att hanteringen av lönerna blir enhetlig. Men enligt stiftet saknas det kostnadsberäkningar för hur enskilda församlingar/pastorat påverkas av en anslutning. Stiftsstyrelsen skriver också att den grundläggande principen måste vara att löneservicen finansieras genom att lokala och regionala enheter betalar för de tjänster som beställs och utförs. Dessutom påpekar stiftsstyrelsen att församlingar/pastorat måste ha möjlighet att konkurrensutsätta det nationella lönecentret – och vid behov byta leverantör.

“Minskar sårbarheten”

Tidigare i år blev det klart att den gemensamma löneservicen skulle placeras i Uddevalla och den 3 maj drog verksamheten i gång.

– Vi är mycket glada över att vi har kommit så här långt. Nu fortsätter arbetet med att skapa en service åt församlingarna som ger trygghet, minskar sårbarheten och sparar pengar. Allt för att frigöra resurser till uppdraget att vara kyrka på ett tydligt sätt i det lokala sammanhanget, sa Per Starke, chef för avdelningen för gemensamma funktioner på Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala i ett pressmeddelande i samband med invigningen.

Planen är att flera församlingar/pastorat, samt lönehanteringen för kyrkokansliet i Uppsala, ska ansluta i höst och att ännu fler enheter tillkommer 2022.

Men utifrån det svala intresset bland församlingar/pastorat som har svarat på Svenska kyrkans enkät är frågan hur många det i slutändan blir.

---

Fakta: Svenska kyrkan i siffror

  • Svenska kyrkan består av 13 stift. Den 1 januari 2021 var samfundet indelat i 1 316 församlingar i Sverige och 31 församlingar utomlands. Samtidigt fanns det 3 400 invigda kyrkor, varav 2 955 var skyddade enligt kulturmiljölagen.

---

Fler artiklar för dig