Nyheter

Flera döda efter vulkanutbrott nära Panzisjukhuset

Minst 31 personer har bekräftats döda och tusentals är på flykt efter ett vulkanutbrott nära staden Goma i DR Kongo. Jordskalv har också drabbat Bukavu där Panzisjukhuset är beläget. PMU startar nu en insamling.

Det är otäcka bilder som sprids från storstaden Goma i nordöstra delen av DR Kongo, där glödhet lava ringlat sig in över bebodda områden. 31 personer har rapporterats döda, men det kan röra sig om fler, inte minst då flera barn är försvunna.

Det är vulkanen Nyiragongo som ödelägger hem och driver tusentals på flykt.

Katastrofen får nu PMU, pingströrelsens egen biståndsorganisation, att agera. De har startat en akut hjälpinsamling för att inledningsvis kunna distribuera ansiktsskydd och tvål.

– Det är för att lavan ger ifrån sig fräna lukter och giftiga gaser. Andningsskydd hjälper folk att leva i de här områdena, tvålen är så att de kan tvätta sina kläder, säger Dag Bohlin från PMU, som själv har bott i närområdet.

Lokal kyrka hjälper

Hjälpen går via den lokala pingströrelsen, Cepac, och just nu väntar PMU in mer information för att sedan besluta om vilka hjälpinsatser som går att sätta in.

Dag Bohlin har själv varit i kontakt med folk på plats efter vulkanutbrottet.

– Det var på natten mellan lördag och söndag som det började rinna lava och lavaströmmen kom ganska snabbt, förklarar han.

Utan någon större förvarning nådde den dödliga strömmen förorterna till Goma. Eftersom lavan är dödligt varm är det också svårt att nå ut med hjälp i området, då viktiga vägar skurits av.

Har PMU arbete i Goma?

– Nej, vi arbetar inte direkt i Goma, säger Dag Bohlin.

Men de har samarbetspartners på plats via den lokala pingströrelsen. Där kommer berättelser om att flera familjer har fått sina hus förstörda av vulkanutbrottet.

Dag Bohlin säger att svensk pingströrelse har en lång historia i östra Kongo och det är därför PMU nu vill vara med och samla in pengar till de drabbade.

– Vi hoppas att svenska församlingar ska kunna engagera sig, säger han.

Jordskalv i Bukavu

Förutom vulkanutbrottet har det även rapporterats om många jordskalv i området, vilket också förvärrar situationen. Skalven har inte bara känts av vid Goma, utan även längre söderut i Bukavu. Här finns Panzisjukhuset som drivs av fredspristagaren Denis Mukwege med stöd av PMU.

– Hus har rasat både i Goma och Bukavu, berättar Dag Bohlin.

– Men jag har inte hört att det skulle ha uppstått något problem med Panzisjukhuset. Det är välbyggt så det lär stå stadigt.

---

Fakta: Goma

  • Goma är en storstad i nordöstra delen av DR Kongo.
  • Den ligger nära en vulkan som flera gånger fått utbrott.
  • Senaste gången var i helgen, ett vulkanutbrott som skapat stor förödelse.

---

Fler artiklar för dig