Nyheter

Västerås stift: Brevet var inte officiellt förankrat

Stiftet förtydligar om uppmärksammat “transbrev” på hemsidan

Ett brev riktat till transpersoner publicerat på Västerås stifts hemsida väckte uppmärksamhet. Nu går stiftet ut och förtydligar att brevet kom från enskilda medarbetare.
“Brevets formuleringar har [...] inte varit förankrade i Västerås stifts officiella instanser”, skriver stiftet i ett nytt inlägg.

I måndags publicerades ett öppet brev, “Personligt brev till dig som är trans”, på Västerås stifts webbplats. Brevet uttryckte sitt stöd för transpersoner samtidigt som det innehöll hård kritik mot grupper som, menade undertecknarna, “normaliserar transhat”.

“Vi tycker att det är sorgligt att grupper, organisationer och individer som står för detta hat får plats framför mikrofonerna, på debattsidorna, i kulturprogrammen och i tv-sofforna. Detta bidrar till normalisering av transhat”, stod det i brevet.

Brevet undertecknades av nästan 1 000 personer i huvudsak med anknytning till Svenska kyrkan, men dess skarpa ton väckte också förvåning och kritik hos flera anställda i Västerås stift, som Dagen var i kontakt med.

Förtydligar i nytt inlägg

Medan brevet var signerat med namn var kopplingen till stiftsledningen oklar. Biskopen i Västerås stift, Mikael Mogren, meddelade via sitt sekretariat att han inte skriver under upprop som driver specifika frågor som enskilda ska underteckna. När Dagen frågade om hans eventuella godkännande av publiceringen och hur han ser på att brevet publicerades på stiftets webbplats uteblev svar.

Nu går Västerås stift ut och förtydligar att det inte står som avsändare av brevet. Det nya inlägget på stiftets hemsida, den här gången med titeln “Angående Personligt brev till dig som är trans”, är inte undertecknat med enskilda namn, men för fram stiftsledningens åsikter om brevet.

Det nya inlägget inleder med att peka på att Västerås stift länge har engagerat sig i htbq-frågor:

“Det råder [...] å ena sidan ingen tvekan om att Västerås stift officiellt vill och verkar för att transpersoner ska finna stöd, livsmod och mening i Svenska kyrkans gemenskap”, står det i inlägget.

“Var inte förankrat”

Därefter förtydligar inlägget att brevet dock inte kom från stiftet och beklagar förvirringen som har väckt kritik.

“Brevets formuleringar har å andra sidan inte varit förankrade i Västerås stifts officiella instanser, utan var tänkt som ett upprop från enskilda medarbetare i hela Svenska kyrkan. När det ändå kommunicerades i stiftets kommunikationskanaler uppstod en otydlighet om vem som är avsändaren och det har skapat undran och kritiska ifrågasättanden”, står det i inlägget, och meddelar att de kan vidta åtgärder för att det inte ska upprepas.

“Stiftsledningen ber om ursäkt för det och kommer därför att se över stiftskansliets rutiner kring intern och extern kommunikation för att undvika sådan otydlighet i framtiden.”

Fler artiklar för dig