Nyheter

Pingst noterar bättre ekonomi än väntat

Flera satsningar tillkännagavs under helgens rådslag

Pingst planerade för att corona skulle drabba rörelsen hårt ekonomiskt. På helgens rådslag kunde dock avgående ordföranden Thomas Wilhelmsson notera att siffrorna blev betydligt bättre än vad de befarat.

Precis som förra året behövde Pingst – Fria församlingar i samverkan anordna sitt rådslag digitalt. Den här gången skedde det från Pingstkyrkan i Solna. Många valde att följa det över nätet från sina hemorter – vid lunchtid var 331 enheter anslutna.

Under dagen presenterades en ny mediesatsning som ska föra fram rörelsens budskap i olika kanaler. “Mer Jesus till folket”, var ledordet.

– Det är en viktig bit för att vi ska kunna växa, säger ordföranden Thomas Wilhelmsson.

I sitt öppningsanförande talade föreståndaren Daniel Alm om sina visioner för rörelsen och presenterade ett manifest för sund karismatik. Under rådslaget återkom målet om Pingst som en stark samhällsaktör. Dessutom tillkännagavs också att ett nytt nätverk för samer kommer att startas.

Bättre ekonomi

När pandemin svepte in förra året befarade Pingst att det skulle drabba rörelsen hårt. Därför lades tio miljoner kronor undan i en coronafond, särskilt avsedd för att stötta församlingar och andra verksamheter ekonomiskt.

På rådslaget kunde man dock konstatera att pandemin inte har drabbat församlingarna lika hårt som befarat.

– Vi har inte behövt använda fonden till det, utan det har fungerat bra med givande, säger Thomas Wilhelmsson, som själv deltog i sitt sista rådslag som ordförande för Pingst FFS.

Efter sju år i styrelsen, varav de senaste fem som dess ordförande, överlämnar han nämligen ordförandeskapet till efterträdaren Lennart Edström. Wilhelmsson avtackades med blommor av Daniel Alm.

– Det var väldigt fint och roligt. Det var också kul att åka upp och träffa människor fysiskt, vi har ju haft digitala styrelsemöten i ett år nu, säger han.

Tomt schema

Han ser tillbaka på “sju goda år”, som han uttrycker det.

– Vi har en väldigt stabil ekonomi, och våra verksamheter har gått plus trots det senaste årets omständigheter, säger han, och nämner flytten av Kaggeholms folkhögskola som ett av de största besluten under sin tid som ordförande.

Efter 41 år som revisor och därefter det ideella ordförandeskapet för Pingst väntar nu en ny tid för Wilhelmsson. Utöver engagemanget i den lokala församlingen i Vrigstad är schemat tomt – åtminstone till en början.

– När jag gick i pension för nio år sedan hade jag inga planer, men så dök upp det här uppdraget upp. Nu är jag i samma situation. Jag lägger det i Herrens händer, säger Thomas Wilhelmsson.

Fler artiklar för dig