Nyheter

Swärds svar till Gardell: “Alla behöver omvändelse”

Pastor Stefan Swärd svarar nu Jonas Gardell efter uppmaningen till omvändelse och att bejaka människor som är homosexuella i kyrkan.

“Du förnekar Gud och hans kärleks kraft”. I artisten Jonas Gardells öppna brev, publicerat på debattplats i Expressen, valde han att måla ut pastor Stefan Swärd som en skriftlärd religiös ledare som hindrar andra att från att möta Gud. Bakgrunden är den pågående debatten inom Evangeliska frikyrkan om man ska öppna upp äktenskapet även för homosexuella par.

Nu har Stefan Swärd svarat på kritiken och även han har valt att skriva ett öppet brev på debattplats i Expressen.

Försvarar äktenskapssyn

I sitt svar försvarar Stefan Swärd sin konservativa kristna hållning och en traditionell äktenskapssyn, men han gör det genom att säga att dörren inte är stängd för någon. Att han själv bjudit in Jonas Gardell att predika i kyrkan är ett exempel på det.

“Jag tycker nog att dessa enkla handlingar visar att det inte behöver finnas någon osund skräck och förakt för homosexuella i konservativa kyrkor”, skriver han.

Alla behöver nåd

Stefan Swärd går också in på de mer personliga anklagelserna att han skulle behöva söka Gud och omvända sig.

“Du är bekymrad över mitt andliga väl. Att jag står långt från Gud, förnekar Gud. Jag behöver omvända mig. Jag uppskattar ditt engagemang över min själs frälsning”, skriver Stefan Swärd.

Själv skriver han att det snarare är så att alla behöver omvändelse, att vi alla är syndare som behöver nåd från Jesus Kristus.

På sin egen blogg skriver Stefan Swärd att han nog aldrig upplevt så mycket support som efter Jonas Gardells öppna brev. “Mängder av folk har hört av sig på olika sätt. Tack så mycket för detta.”

Kan fortsätta

Om det kommer någon uppföljning återstår att se. Gardell och Swärd har redan vid tidigare tillfällen träffats och haft en dialog med varandra. Efter varsitt öppet brev i riksmedia avrundar nu Stefan Swärd med att återigen bjuda in Jonas Gardell i hopp om fortsatta samtal. Att någon personlig inbjudan inte gjorts ursäktar han sig med att de nödvändiga kontaktuppgifterna finns i en borttappad telefon som ligger på havets botten.

Stefan Swärd och Jonas Gardell sitter vid ett köksbord fullt av böcker.

---

Fakta: Vad har hänt?

  • Jonas Gardell har skrivit ett öppet brev i Expressen där han kritiserade pastor Stefan Swärd för hans syn i hbtq-frågor.
  • Nu har Stefan Swärd svarat med att också skriva ett öppet brev, där han försvarar sin egen ståndpunkt.

---

Fler artiklar för dig