Nyheter

Cyperns låt i Eurovision anklagas för satansdyrkan

Kristna cyprioter har reagerat kraftigt på sitt lands bidrag i Eurovision, “El Diablo”. Artisten och den svenske låtskrivaren menar dock att de har missförstått texten och att låten inte alls är en hyllning till satan.

Med kors i hand har ortodoxt kristna i Cypern protesterat mot sitt eget lands bidrag till Eurovision. De menar att låten handlar om satansdyrkan, vilket såväl låttiteln “El Diablo” samt det suggestiva scenframträdandet antyder.

Landets ortodoxa kyrka har redan vid ett tidigare tillfälle krävt att bidraget ska dras tillbaka och protesterna återupptogs i och med att tävlingen drog igång nu i veckan.

Vanhelgar Cypern

– Den här sången representerar inte Cypern, säger en präst som deltog i protesterna, rapporterar Euronews.

– Den är en förolämpning mot Cypern, den vanhelgar Cypern och är farlig.

Enligt prästen, som inte är namngiven, kan djävulen inte bidra med något gott och Cyperns bidrag till Eurovision är snarare en fara för landets barn och familjer.

I texten till den omtalade låten sjunger artisten Elena Tsagrinou att hon blir förälskad och ger sitt hjärta till djävulen. Men hennes svar till dem som protesterar är att det inte är en låt om satansdyrkan, utan låten handlar om att ge sig in i en destruktiv relation.

Svensk låtskrivare

Sången “El Diablo” har komponerats av fyra personer och en av dem är svensken Jimmy “Joker” Thörnfeldt. När han kommenterar anklagelserna till Sveriges Radio säger han att det är helt galet att få det till att låten skulle handla om satan.

– Har ni verkligen läst texten, det har inget med religion alls att göra, säger han.

Till en början tyckte han att anklagelserna var skrattretande, men sedan blev han ändå lite orolig när den ortodoxa kyrkan på Cypern försökte stoppa bidraget.

Nu blev det inte så, utan på lördag tävlar Elena Tsagrinou med låten “El Diablo” då finalen i årets upplaga av Eurovision avgörs i nederländska Rotterdam. Sämre gick det för slovenskan Ana Soklič som i sitt uppträdande använde mer klassiskt kristna uttryck som Halleluja och Amen, vilket inte räckte till en finalplats.

Fakta: Eurovision

  • På lördag kväll avgörs årets upplaga av Eurovision Song Contest i Rotterdam.
  • Förra årets tävling blev inställd på grund av coronapandemin, men nu tillåts publik på plats.
  • Sveriges bidrag heter “Voices” och framförs av Tusse.

---

Fler artiklar för dig