Nyheter

Jonas Gardell till Stefan Swärd: “Du förnekar Gud”

Artisten och författaren Jonas Gardell skriver i Expressen ett öppet brev till pastor Stefan Swärd där han går till häftigt angrepp på hans inställning i hbtq-frågor och vädjar till omvändelse.
– Att recensera varandras andliga status offentligt har jag inget intresse av, säger Stefan Swärd.

“Jag skriver i dag till dig besviken. Besviken och arg.” Jonas Gardell inleder artigt men bestämt, för att senare i sitt öppna brev snarast låta vred.

Stefan Swärd låter något överraskad när Dagen når honom och han var helt oförberedd på att Expressen skulle publicera ett öppet brev till honom på det här viset. Efter att ha läst Jonas Gardells text säger Stefan Swärd att vissa delar är ganska svåra att kommentera, inte minst att han pekas ut som en farisé som lever bortvänd från Gud.

Ni som läser Dagen har kunnat följa med i den diskussion som pågår i Evangeliska frikyrkan (EFK) där man diskuterar om det är dags att förändra sin äktenskapssyn och även bejaka samkönade relationer. Stefan Swärd har klart och tydligt markerat var han står, att äktenskapet är till för en man och en kvinna. På sin blogg har han även ifrågasatt hur EFK arbetar med frågan, bland annat med enkätfrågor som han menar använder formuleringar som går i en sekulär riktning, något Dagen rapporterat om.

Stefan Swärd står i vägen

När Jonas Gardell nu skriver en kulturartikel i Expressen nämner han Stefans Swärds blogginlägg, men inte den pågående processen i EFK specifikt. Snarare målar den kände artisten med bredare penslar där han menar att synen på homosexuella och transpersoner är på väg att ändra sig i frikyrkan som helhet.

Problemet, enligt Jonas Gardell, är att det finns personer som står i vägen för utvecklingen, exempelvis Stefan Swärd.

I sitt öppna brev refererar han ett flertal gånger till Bibeln. Framför allt är det Bibelns kärleksbudskap och Jesus ord om de allra minsta han utgår ifrån, där kontentan är att EFK-pastorn har gått vilse, till och med förnekat Gud.

“Jag finner inget annat ord för det, Stefan, och du vet att jag vill dig väl, men du förnekar Gud och hans kärleks kraft”, skriver Jonas Gardell.

Budskapet i det öppna brevet avrundas något oväntat med en uppmaning till Stefan Swärd att omvända sig, likt Paulus som fick sitt liv förvandlat i ett möte med den uppståndne Jesus på vägen till Damaskus.

Sedan vänder han sig till hela kristenheten med samma uppmaning.

Överraskad av brevet

Stefan Swärd tycker att Jonas Gardell spetsat till hans egna åsikter och har svårt att känna igen sig i den beskrivning som ges.

– Jag tycker att jag själv står för en nyansering bland evangelikaler i den här frågan. Jag har till exempel bejakat att vi har en mer liberal lagstiftning på området, säger Stefan Swärd.

Att han själv skulle vara extrem när det kommer till hbtq-frågor har han svårt att se.

– Jag står för den allmänna inställning som den kristna kyrkan har globalt, som är den breda uppfattningen. Det är inget frikyrkosamfund i Sverige som tagit ställning på det sätt som Gardell vill, säger Stefan Swärd.

---

EFK och samkönade relationer

  • Evangeliska frikyrkan har tillsatt en arbetsgrupp som ser över frågan om samkönade relationer.
  • Flera inom rörelsen vill se en ny äktenskapssyn.
  • Längst har man gått i Immanuelskyrkan i Örebro, där församlingen redan hållit i en provomröstning i frågan.

---

Fler artiklar för dig