Nyheter

Protester mot muslimska gravplatser på kyrkogårdar

Flera mindre församlingar i Skåne håller på att förbereda gravplatser för muslimer. Det har väckt missnöje på olika håll och i Börringe har även en namninsamling startats.

I dagsläget finns det muslimska gravplatser på flera kyrkogårdar i Skåne. Men den största, som ligger på Östra Kyrkogården i Malmö, är full.

Enligt Sydsvenskan har Malmö pastorat därför sagt upp det avtal med exempelvis församlingarna i Svedala, Höör, Hörby och Vellinge som möjliggjort för dem att begrava avlidna muslimer på Östra kyrkogården. Detta har i sin tur lett till att de mindre församlingarna har tvingats börja förbereda för egna muslimska gravplatser.

Börringe kyrka tillhör Svedala församling. Bredvid kyrkan ligger kyrkogården och nu har Svenska kyrkan i Svedala kommit fram till att kyrkogården i Börringe är det mest lämpliga området för muslimska gravplatser i församlingen.

Statligt uppdrag att tillhandahålla begravningsplats

Göran Cajhagen som bor granne med kyrkogården i Börringe håller inte med. Han tycker inte att muslimska gravar ska anläggas där och har därför samlat in 60 namnunderskrifter mot planerna. Protestlistan har även överlämnats till kyrkorådet.

– Alla här är emot det. Många som är uppvuxna här och har sina föräldrar liggande på denna kyrkogården är emot det, säger Göran Cajhagen till Sydsvenskan.

Tidningen skriver också att många ifrågasätter varför Svedala församling ska tillhandahålla gravplatser åt muslimer som inte tillhör Svenska kyrkan. Men Louise Wetterlund, kyrkoherde i Svedala församling, förklarar att det är ett statligt uppdrag som Svenska kyrkan har.

Kritik mot planer i Bunkeflo

Parallellt med att Malmö pastorat har sagt upp avtalet med flera mindre församlingar har ett beslut om att utöka det muslimska gravplatsområdet på Östra kyrkogården i Malmö med en yta som kan rymma 1 400 nya gravar fattats. Dessutom håller pastoratet på att undersöka möjligheterna att anlägga nya gravplatser på andra kyrkogårdar. En plats som har diskuterats är Bunkeflo. Men även där finns många kritiska röster.

---

Fakta: Muslimska begravningar

  • “Inom islam är det viktigt att muslimer begravs bland trosfränder. Den muslimska begravningsplatsen ska vara tydligt avgränsad och ha egen ingång eftersom besökarna inte vill passera andra trossamfunds gravplatser. Den avlidne muslimen nedläggs i graven på höger sida med ansiktet mot Mecka. Begravningar ska ske i jungfrulig jord; gravplatser upplåts alltså inte på nytt.” Källa: Länsstyrelsen i Skåne.
  • Den muslimska begravningsplatsen på Östra kyrkogården i Malmö anlades 1974.

---

Fler artiklar för dig