Nyheter

Kyrkoherde upprörd över kommunalt nej till förskola

“Märklig invändning att vi skulle sakna ekonomisk kompetens”

Svenska kyrkan i Viby ville starta en “I ur och skur”-förskola, men har nu fått nej från kommunen. Huvudinvändning: att kyrkan saknar ekonomisk kompetens.
– Vi skulle inte få vara församling om vi inte hade ekonomisk insikt, kontrar kyrkoherde Benjamin Lundqvist.

För nio månader sedan ansökte församlingen om att starta en förskola för 17 barn.

– Det finns brist på platser i barnomsorgen. Vi anser att vi kompletterar kommunen, och vill ha ett gott samarbete med både kommun och de andra förskolorna i kommunen, säger Benjamin Lundqvist till Dagen.

Viby har en fantastisk natur, och kyrkan jobbar med barn hela tiden, säger han. Trots detta blev det alltså nej från Örebro kommun, som fick ta över ansökan eftersom det saknades kompetens i Hallsberg.

Benjamin Lundqvist.

Lagkrav

Från Örebro hade man tre huvudinvändningar, skriver Sydnärkenytt: att det saknas alternativ för de barn vars föräldrar inte vill att barnen ska delta i kyrkliga inslag, att kyrkorådet inte har tillräcklig insikt i skollagen, och att kyrkorådet saknar ekonomisk kompetens. De två första invändningarna skulle gå att åtgärda, menade Örebro kommun. Men den tredje var mer allvarlig, tyckte man.

– Det är ett lagkrav sedan 2019. Den bristen hade vi svårt att se förbi, säger Siw Lunander (S), bildningsnämndens ordförande, till Sydnärkenytt.

Benjamin Lundqvist säger att han tycker att invändningen är mycket märklig, eftersom församlingen har skött sin ekonomi “sedan urminnes tider” och har en omsättning på runt fem miljoner.

– Vi menar att vi uppfyller de krav som finns. Vi skulle ju inte få vara församling om vi inte hade ekonomisk insikt. Vi har skickat med intyg från vår revisor om att vi sköter vår ekonomi utan anmärkningar, säger han.

Lidit skada

Viby församling kommer inte att ge upp planerna på att starta förskola, säger Benjamin Lundqvist. Dels kommer man att göra en ny ansökan. Men man tänker också överklaga kommunens beslut.

– Vi har lidit skada av den publicitet som varit runt detta. Folk tror att vi slarvar med pengar här, och att vi är på fallrepet som församling. Det är allvarligt för oss att den bilden sprids i Närke. Detta kan inte få stå oemotsagt, säger Benjamin Lundqvist.

“Undermålig dialog”

Svenska kyrkan driver i dag förskolor på runt 100 platser i landet. År 2019 kom en ny lagstiftning på området.

– Det kan vara så att Örebro kommun inte har prövat lagstiftningen mot ansökningar tidigare. Men det drabbar ju oss som ska skapa en ny förskola efter det datumet, säger Benjamin Lundqvist.

Han tycker över lag att det har varit en undermålig dialog runt processen, och att kyrkan trots att man försökt vara transparenta har känt sig orättvist behandlade.

Fanns det även ideologiska skäl bakom avslaget?

– Man menar i Hallsbergs kommun att så inte är fallet. Men i nämnden röstade S-ledamöterna mot ett tillstånd, och övriga ville ha en återremiss. Det antyder ju att det finns en ideologisk skillnad.

När det gäller de kyrkliga inslagen i förskolan säger han att kyrkan är medveten om det måste finnas alternativ för de barn vars föräldrar inte vill att barnen ska delta.

– I den nya ansökan kommer vi att söka om att vara icke-konfessionella, mest för att det blir onödig byråkrati och onödig problematik runt någonting som egentligen är samma värdegrund som samhället bygger på, säger han.

---

Fakta: Uteförskola

  • I ur och skur-förskolor är ett varumärke under Friluftsfrämjandet. Den mesta verksamheten sker ute.
  • I ur och skur finns sedan 2010 runt hela landet, och det finns både förskolor och skolor.

---

Fler artiklar för dig