Nyheter

Kravet: Bryt med Tro och solidaritet

Nu höjs röster inom socialdemokratin att partiet borde bryta med sidoförbundet Tro och solidaritet. En anledning som ges är en allt för bejakande syn på islamism.

– Religion och politik ska inte gå hand i hand. Här måste Socialdemokraterna vara konsekventa och föregå med gott exempel.

Så säger Maria Hind Alias, ordförande för S-föreningen för jämställdhet emot hedersförtryck, till Expressen. Hon menar att det är dags att Socialdemokraterna klipper banden med sidoförbundet Tro och solidaritet med motiveringen att Sverige är en sekulär stat. Hon jämför också med Socialdemokraternas andra sidoförbund som hon menar driver mer relevanta frågor som jämställdhet, hbtq-frågor och studenternas villkor.

– Religion är ingen politisk fråga, menar Maria Hind Alias.

Utspelet kommer strax efter att Nalin Pekgul, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, gjort ett liknande uttalande.

“Jag är troende muslim och socialdemokrat. Mitt hjärta går sönder av att se människor i mitt eget parti stödja muslimsk högerextremism. Nu måste Socialdemokraterna klippa banden med Tro och solidaritet”, skrev hon på Twitter, vilket fick mycket stor spridning.

Nalin Pekgul har tidigare i en intervju med Kvartal också kallat Tro och solidaritet “en olycka för partiet”.

Pågår debatt

Bakgrunden till dessa hårda tongångar har att göra med en pågående debatt kring terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han har den senaste tiden hårt kritiserat studieförbunden där han menar att islamistiska grupperingar lyckas roffa åt sig stora summor skattepengar genom att trixa med medlemssiffror, främst handlar det om det muslimska studieförbundet Ibn Rushd.

Hans påståenden har kritiserats av medlemmar från Tro och solidaritet, främst dess politiske sekreterare Mattias Irving, som i en debattartikel i Göteborgs-Posten nyligen gick till hårt angrepp på Magnus Ranstorp.

“Han har under sin gärning i offentligheten spridit grumliga anklagelser mot muslimska organisationer i civilsamhället, lyft upp diverse rasister och konspirationsteoretiker på nätet (exemplen är otaliga) som trovärdiga källor, och sedan haft mage att påstå att han arbetar för att skydda svensk demokrati mot infiltration från just extremister”, skriver Mattias Irving.

Jämför med MC-gäng

Magnus Ranstorp har efter det gått till motangrepp och försvarat sig i en egen debattartikel. Nu stämmer han själv in i den kör som tycker att det är dags att Socialdemokraterna bryter med sitt religiösa sidoförbund.

“Tro och Solidaritet är “politikens MC-gäng.” Ingen annan politisk aktör beter sig lika oanständigt. Varför tillåter Lena Baastad (partisekreterare) detta?”, skriver han på Twitter.

Mattias Irving bemöter själv anklagelserna då han uttalar sig till Expressen. Han förklarar att det finns enstaka individer inom partiet som driver frågan om att få bort Tro och solidaritet som sidoförbund, men han menar att de i övrigt har ett starkt stöd inne i partiet.

Angående den pågående debatten om Magnus Ranstorp och anklagelser om fiffel i studieförbunden säger han att det handlar om att det råder olika åsikter i sakpolitiska frågor.

– Det är bättre om vi diskuterar sakpolitiken i stället.

---

Fakta: Tro och solidaritet

  • Tro och solidaritet är ett sidoförbund inom Socialdemokraterna som samlar troende inom partiet.
  • Tidigare gick de under namnet Broderskapsrörelsen och var då ett uttalat kristet förbund.
  • Nyligen fick de sin första muslimska ordförande, Sara Kukka-Salam.

---

Fler artiklar för dig