Nyheter

Årsmöte vill lösa striden om S:t Sigfrids kyrka

Två falanger har i ett års tid påstått sig ha rätten på sin sida när det gäller att kontrollera S:t Sigfrids kyrka i Stockholm. Konflikten har kryddats med anklagelser om ryska säkerhetshot och nu stundar ett årsmöteskrig.

Det har gått nästan ett år sedan Dagen först rapporterade om maktkampen i föreningen S:t Sigfrids vänner. Då hade precis ett stormigt årsmöte passerat, dit även polisen tillkallats.

Två olika grupperingar har sedan dess påstått att de utgör föreningens rättmätiga styrelse, vilket i förlängningen också ger rätten att bedriva verksamhet i kyrkan.

Vill helt olika

Å ena sidan finns en styrelse som vill att verksamheten ska ligga i linje med vad folk i närheten vill ha och som vill se en nystart av verksamheten. De har sammankallat till årsmöte nu i helgen och målet är att få ett slut på konflikten och gå in nya hyresgäster.

– Jag och ordföranden vill att det här ska vara en kyrka öppen för alla. Därför vill vi inte ha kvar den här hyresgästen, som varken accepterar kvinnopräster eller hbtq-personer, säger Johan Strindberg då tidningen Mitti rapporterar rapporterar om konflikten.

Å andra sidan finns en styrelse som består av folk från Missionsprovinsen, som sedan länge hyrt in sig i kyrkan för att fira gudstjänster. Det är en luthersk gruppering som Svenska kyrkan inte längre vill kännas vid eftersom de inte tillåter kvinnliga präster. Utöver det hyr de också ut kyrkan till Heliga Sergejis ryska ortodoxa församling, som anklagas för att vara lojala mot Kreml. Kritiker menar att det därför finns en säkerhetsaspekt med i bilden och att det är olämpligt att upplåta kyrkan till dem.

Bråkat i ett år

I ett års tid har de båda parterna nu gjort anspråk på att föreningen och kyrkan är deras. Om skyttegravskriget tar slut i helgen efter att S:t Sigfrids vänner kallar till årsmöte återstår att se. För problemet är att även den andra parten förbereder sig för ett årsmöte i föreningens namn.

“Nej, konflikten kommer inte att bli löst”, skriver Göran Beijer från Missionsprovinsen, i ett mejl till Dagen, angående helgen som kommer.

Hans gruppering har också låst ute den andra parten från kyrkan genom att byta ut låsen. Om de båda falangernas årsmöten på något sätt kan sätta punkt för konflikten återstår att se.

S:t Sigfrids kyrka vid Aspudden i Stockholm

---

Fakta: S:t Sigfrids kyrka

  • I Aspudden i Stockholm, precis nedanför Essingeleden, ligger träkyrkan S:t Sigfrids.
  • Kyrkan byggdes i början av 1900-talet och var då en del av Svenska kyrkan.
  • Sedan 1970-talet har kyrkan dock skötts självständigt via en ideell förening.
  • Under en längre tid har nu en maktkamp pågått i föreningen om vem som har rätt till kyrkan.

---

Fler artiklar för dig