Nyheter

Kritik mot EFK-enkät om samkönade relationer

Stefan Swärd anklagar EFK-enkät för hbtqi-bejakande hållning

En skriftlig enkät kring samkönade relationer väcker kritik inom Evangeliska frikyrkan för att ha en “hbtqi-bejakande hållning”. Men även debattören Stefan Swärd medger att det är svårt att göra enkäter och att helt undvika ideologiskt färgade begrepp.

Vid EFK:s regionala och digitala träffar för att lyssna av församlingsrörelsen kring samkönade relationer har deltagarna också fått möjlighet att fylla i en enkät för att göra sin röst hörd. Pastorn och debattören Stefan Swärd, tillika gästkrönikör på Dagens ledarsida, kritiserar enkäten på sin blogg och i sociala medier, och får medhåll i kommentarsfältet, men också frågor och ett och annat mothugg. Swärd hör till dem som anser det otänkbart utifrån Bibeln att ändra äktenskapssynen.

“Hbtqi uttrycker ett helt åsiktspaket, en ideologi, som bland annat handlar om att dekonstruera och omformulera hela den kristna traditionen på sex- och äktenskapsområdet. Varför ställs inga kritiska frågor om hbtqi?” frågar han.

Enkäten bara ett komplement

Evangeliska frikyrkans missionsdirektor Linalie Newman tycker i ett svar att det är olyckligt att det nu blir så stort fokus på en enkät som bara skulle vara ett komplement till de digitala samtal där cirka 500 personer har deltagit.

“Vi är de första att erkänna att vi kunde formulerat oss på andra sätt”, skriver hon, och resonerar om att det inte är så lätt med vilka begrepp man ska använda för att kommunicera. Hon skriver att det också finns de som tycker att enkäten är alldeles för “konservativt utformad”, och att detta kanske visar hur svår och laddad frågan är.

“Enkäten inget ställningstagande”

Linalie Newman beklagar om den arbetsgrupp inom EFK, som framöver ska belysa frågan om samkönade relationer teologiskt och etiskt, har uppfattats som att den velat ta ställning eller vikta frågan åt ett visst håll i enkäten. Så är inte fallet, försäkrar hon.

Missionsdirektorn återupprepar att hon “företräder och tror på den klassiska synen på äktenskapet mellan en man och en kvinna” och samtidigt vill att församlingarna “ska vara inbjudande och välkomnande för alla, även den som inte är hetro”.

I ett andra svar till Linalie Newman visar Stefan Swärd på sin Facebook-sida en viss förståelse för att det inte är helt enkelt vilka begrepp som ska användas i frågor som polariserar. Han har själv tvingats kompromissa om formuleringar i den motion han skrivit till EFK:s kongress ihop med personer med annan hållning kring samkönade relationer.

“Vi får nog med detta lämna enkätfrågan”, skriver Swärd och slår fast att det viktiga är att han vill hålla fast vid den klassiska äktenskapssyn som var gällande inom Evangeliska frikyrkan på 1990- och 2000-talen.

Fotnot: Hbtqi: Homosexuell, bisexuell, transperson, queer och intersexperson

Fler artiklar för dig