Nyheter

Palestinska val skjuts upp - skyller på Israel

Palestiniernas president Mahmoud Abbas meddelar att de inplanerade demokratiska valen skjuts upp. Han menar att det beror på Israels agerande, något som får hård kritik.

Med bara några veckor kvar till den första valdagen blåses de palestinska demokratiska valen av. Anledningen som president Mahmoud Abbas anger är att Israel obstruerar och inte tillåter palestinier bosatta i östra Jerusalem att delta.

– Vårt folk i Jerusalem ska inte bli av med sina demokratiska rättigheter, kommenterade Mahmoud Abbas.

Kände sig hotad

Men att det skulle vara anledningen till att ännu ett palestinskt val ställs in ifrågasätts. Snarare handlar det om att Mahmoud Abbas, som valdes som president 2005, känner sin maktbas hotad. Det uppger flera medier, exempelvis Middle east eye, som hänvisar till källor inne i det styrande Fatah-partiet som menar att risken att förlora mot rivalen Marwa Barghouti ansågs vara för stor.

De säger också att det hade gått att lösa situationen i östra Jerusalem, flera olika förslag låg på bordet, och att det snarare handlade om att hitta ett svepskäl till att ställa in valet.

Senaste gången det hölls val i de palestinska områdena var 2005 och 2006. Det slutade med en uppslitande intern uppgörelse där islamiströrelsen Hamas med våld tog makten på Gazaremsan samtidigt som Fatah fick kontroll över Västbanken. Nu hade de båda rivaliserande partierna ändå lyckats enas om att demokratiska val ska hållas, först den 22 maj till den lagstiftande församlingen och den 31 juni skulle sedan presidentval hållas.

En kupp enligt Hamas

Hamas har kallat de uppskjutna valen för en kupp och protester har även brutit ut på Gazaremsan. 85-årige Mahmoud Abbas valdes en gång fram i demokratiska val, men framstår allt mer som en i raden av arabiska diktatorer. Hans popularitet har med åren sjunkit, det palestinska styret uppfattas som korrupt och har anklagats för att slå ner hårt mot egna dissidenter. Något nytt datum för demokratiska val i de palestinska områdena är inte satt.

---

Fakta: Valet i Palestina

  • Den 22 maj och 31 juni skulle det hållas demokratiska val i Palestina.
  • Men president Mahmoud Abbas har nu meddelat att de skjuts på framtiden.
  • Anledningen sägs vara att Israel förstört processen för palestinier i östra Jerusalem.
  • Kritiker menar att valen ställdes in av rädsla för att Abbas skulle förlora.

---

Fler artiklar för dig