Nyheter

Italiensk biskop skjuten - präster gripna

Christian Carlassare hade just anlänt till Sydsudan när han attackerades i hemmet

En italiensk biskop sköts av okända gärningsmän i Sydsudan. Tolv personer har gripits misstänkta för inblandning i attacken, varav tre katolska präster.

Christian Carlassare utsågs i början av mars av påven Franciskus till biskop i stiftet Rumbek i de södra delarna av Sydsudan. Han hade precis hunnit komma till landet för att påbörja sitt arbete när han attackerades av två okända män i sitt hem och sköts med flera skott i benen.

En av gärningsmännen tappade sin telefon under attacken. Den användes av polisen för att spåra misstänkta som kan ha deltagit i planen. Det har lett till att tolv personer har gripits – tre av dem är katolska präster i stiftet.

Flögs till sjukhus

Christian Carlassare fick först vård på ett lokalt sjukhus innan han flögs till sjukhuset i Nairobi i Kenya. Där har han återhämtat sig tillräckligt för att kunna ge en första kommentar om attacken.

– Såren i mina ben kommer att läka, men jag är orolig för om församlingen kan läka, säger han i en intervju med italienska tidningen Avvenire.

– När jag kom till Rumbek i april blev jag välkomnad av alla, men det finns uppenbarligen mer att göra. Jag kom inte dit för att vara en överordnad, utan för att samarbeta med alla, och vår dialog har alltid varit positiv.

Påven ber för tillfrisknande

Sydsudans president Salva Kiir gick ut och fördömde attacken och krävde att gärningsmännen snabbt ställs inför rätta.

– Om de som utförde denna skamliga handling gjorde det för att skrämma kyrkan, så tar de fel, sa presidenten i ett uttalande, enligt sajten ACI Africa.

Vatikanens presschef, Matteo Bruni, meddelade att påven Franciskus ber för biskop Carlassares snabba tillfrisknande.

---

Fakta: Sydsudan

  • Sydsudan är ett land i Östafrika med omkring 11 miljoner invånare.
  • Katolska kyrkan är det största trossamfundet i landet och omkring 40 procent av befolkningen är katoliker.
  • Landet blev självständigt så sent som 2011 och har länge plågats av våldsamma konflikter.

---

Fler artiklar för dig