Nyheter

Lutherska världsledarens oväntade varning till Sverige

Efter att Antje Jackelén tagit en paus på Twitter varnar nu det lutherska världsförbundet om situationen i Sverige

Martin Junge har skrivit brev till talmannen och kulturministern för att lyfta upp problem med hatretrorik i det svenska samhället. Den lutherska världsledaren varnar för demokratins sönderfall om inget görs.

Jag inleder lite skämtsamt med att kalla honom för lutheranernas påve. Martin Junge skrattar artigt, men det visade sig snart att jag inte var så fyndig som jag först trodde.

– Jag har hört det flera gånger, säger Martin Junge artigt via länk från Genève, där Lutherska världsförbundet (LVF) har sitt huvudkontor.

Självklart finns det ingen luthersk påve, däremot ett internationellt samarbetsorgan för världens lutheraner. Martin Junge har lett LVF i tio års tid, organisationen samlar 77 miljoner lutheraner i 99 länder, där Svenska kyrkan är en av de största samfunden.

Orolig för Sverige

För ovanlighetens skull har det lutherska världsförbundet den senaste tiden riktat oroliga blickar mot Sverige. Martin Junge har skrivit en debattartikel i Sydsvenskan och sedan följt upp det med att skriva brev till såväl talmannen Andreas Norlén samt kulturminister Amanda Lind (MP). Budskapet är enkelt, välj inte hatets väg.

Varför har du skrivit brev till svenska toppolitiker?

– För att det finns en oro för det offentliga samtalsklimatet där hatretorik blir allt vanligare, vilket också drabbat Svenska kyrkans ärkebiskop, säger Martin Junge.

Han bekräftar att det är Antje Jackeléns sorti från Twitter som är anledningen till att han väljer att adressera situationen i Sverige just nu.

– Det vi varnar för är att där hatretorik tillåts ta plats kommer våld att bli nästa steg. Det är läxan vi sett från den övriga världen.

Martin Junge, generalsekreterare för Lutherska världsförbundet, då han intervjuas via länk från Genève av Dagens reporter.

Jämför med Chile

Martin Junge är själv från Chile och han jämför med vad som hände på 1970-talet då våldet exploderade i hans hemland efter en militärkupp, något som han säger föregicks av hatfulla budskap.

Är situationen i Chile för 50 år sedan jämförbar med Sverige i dag?

– Jag jämför inte situationen som sådan, utan bara att när hatretorik blir normaliserat kommer också snart våld att bli normaliserat. Det som hände i Chile var i en helt annan kontext, men det som händer nu på många håll i världen är att samhällen dras ned i hat och polarisering, säger Martin Junge.

Han säger att det finns fler exempel på det och det finns också fler exempel på kristna ledare inom LVF som folk försöker tysta med hjälp av hatretorik och hotfulla utspel. Det som hänt Antje Jackelén är inte unikt, men det är något som många inom den lutherska familjen reagerat på.

– Nyheten togs emot med stor oro, inte bara här i Genève, utan från lutherska ledare från hela världen.

Vill veta vad som händer

Martin Junge berättar att flera har hört av sig till honom för att fråga vad som håller på att hända i Sverige. Själv säger han att LVF vill vara en konstruktiv röst i sammanhanget och att deras arbete hela tiden utgår från idén om dialog och att hitta fredliga lösningar.

Du varnar i dina brev och din debattartikel för demokratins tillstånd i Sverige. Men vi svenskar anser oss ha en stabil demokrati, drar du inte varningen lite för långt?

– Jag tror inte det. Jag uttalar mig inte om demokratins tillstånd i Sverige, utan jag uttalar mig om vad som händer om hatbudskapen får fortsätta att florera, säger han.

– Där människor attackerar och demoniserar varandra kommer i långa loppet de mänskliga rättigheterna och demokratin att undermineras. Välj inte den vägen.

---

Fakta: Lutherska världsförbundet

  • Lutherska världsförbundet (LVF) är ett internationellt samarbetsorgan för lutherska kyrkor.
  • Förbundet bildades i Lund år 1947 och har i dag sitt huvudsäte i Genève, Schweiz.
  • LVF:s medlemskyrkor finns i 99 länder och man samlar omkring 77 miljoner medlemmar.
  • Svenska kyrkan är en av de största kyrkorna inom LVF och historiskt har tyngdpunkten legat på Europa.
  • Men på senare tid har kyrkorna i Tanzania och Etiopien gått om och blivit störst.
  • Det finns även lutherska kyrkor som valt att inte vara med i detta samarbetsorgan.

---

Fler artiklar för dig