Nyheter

Tigleth Malkey blir inte pastor i Skellefteå - evangelistuppdrag i Pingst avslutas

Bakgrunden till det hastiga beslutet hänger ihop med en händelse som kom till pingstledningens kännedom under rekryteringsprocessen.

Planen var att Tigleth Malkey, riksevangelist inom pingströrelsen, skulle börja arbeta i pingstkyrkan i Skellefteå den 1 maj. Så blir inte fallet. Dessutom har Pingst FFS beslutat att han inte ska resa till några andra församlingar heller.

Bakgrunden till det hastiga beslutet hänger ihop med processandet av en händelse som inträffade för flera år sedan och som kom till pingstledningens kännedom under rekryteringsprocessen i Skellefteå.

Daniel Alm, föreståndare Pingst – Fria församlingar i samverkan, vill inte gå in på några detaljer kring den aktuella händelsen, men konstaterar att Tigleth Malkey behöver gå in i en bearbetningsperiod där både pingstledningen och andra är inblandade.

– Tigleth har varit till stor glädje och uppmuntran för de församlingar som han har besökt. Jag ser också fram emot den dag då han predikar igen, men den dagen är inte i dag eller inte i morgon, utan det får bli en process, säger han till Dagen.

“Nödvändig tid för bearbetning”

Det var i början av 2019 som Tigleth Malkey anställdes som riksevangelist inom pingströrelsen. Halvtidstjänsten är en projektanställningen och Daniel Alm betonar att Tigleth Malkey skulle ha avslutat sin tjänst vid årsskiftet oberoende av den nu uppkomna situationen.

Under intervjun återkommer Daniel Alm också flera gånger till att Tigleth Malkey har en framtid inom pingströrelsen. Men att det i dagsläget inte är aktuellt med en offentlig roll.

– Vi kommer att ha andra uppgifter för Tigleth. Det här är en nödvändig tid för bearbetning för honom och den kommer pingst att ta ansvar för.

“Det hedrar honom”

När det gäller tjänsten i pingstkyrkan i Skellefteå skrev Dagen för en dryg vecka sedan att Tigleth Malkey skulle börja arbeta i Västerbotten den 1 maj. Daniel Alm berättar att han har haft kontinuerlig dialog med församlingsledningen sedan dess – och att det var församlingsledningen som i slutändan bestämde att avsluta anställningen.

– Församlingen blev informerad i går, ett brev från mig lästes upp på församlingsmötet, berättar Daniel Alm.

Dagen har varit i kontakt med Tigleth Malkey som inte vill kommentera situationen.

Daniel Alm säger samtidigt till Dagen att Tigleth Malkey är ledsen och beredd att ta en paus för att söka vägledning.

– Jag tycker att det hedrar honom att han vill ta den här perioden av kalibrering.

Fler artiklar för dig