Nyheter

Ny avhandling om behov av mission på hemmaplan

Mattias Neve: Vi är inte vana att tänka mission här hemma

Nya kyrkor och mission behövs i klubbmiljö, på pubar, i kaféer, i människors hem samt på arbetsplatser och parkeringsplatser. Det hävdar Vineyardpastorn och teologen Mattias Neve, som har gjort en avhandling kring nya kreativa församlingar i Sverige, och det han beskriver som brist på missionstänkande på hemmaplan.

– Vi har tränat och sänt missionärer till andra länder i över 100 år. Men vi är inte vana vid att tänka mission på hemmaplan. Det behöver vi lära oss i kyrkorna, säger han till Dagen.

Mattias Neve är pastor och föreståndare för Vineyardförsamlingen i Stockholm och har baptistiska rötter. Han har själv varit involverad i församlingsplantering och tränar i dag pionjärer och församlingsplanterare i Sverige.

De egna erfarenheterna har varit drivkraften när han har forskat kring fyra nyplanterade evangelikala församlingar i annorlunda miljöer i Göteborg och Stockholm senaste decenniet [Emerging churches, se faktaruta]. I mars disputerade han vid International baptist theological study centre, kopplat till Vrije-universitetet i Amsterdam.

– Kyrkans plats och funktion har förändrats rejält i samhället senaste decennierna. Människor har i dag svårt att relatera till kristna traditioner. Kyrkorna har blivit subkulturer och främmande platser för många, säger Mattias Neve.

Alternativa miljöer för kyrkor

Församlingen Tribe i Stockholm, som präglades av ungdoms- och klubbkultur med musik, och hade en karismatisk-pentekostal framtoning, var en av de nya kyrkorna han följde för att beskriva hur de tänker och arbetar. Oikos i Göteborg, en kristen kommunitet och del av EFS, där man betonar vardagsrelationer och boendegemenskap, är en annan.

Underground Church försökte i samma stad nå fram i alternativa musikmiljöer som Metal och Punk. Församlingen H2O, slutligen, har experimenterat med andliga och existentiella samtal i pub- och kafémiljöer i Göteborg.

De här kristna gemenskaperna gick utanför ramarna jämfört med de flesta vanliga frikyrkor, men har också ibland haft problem med brist på strukturer och samfundsstöd som gjort att ett par av dem inte längre finns kvar. Gamla och nya kyrkor behöver varandra i en slags “kyrklig blandekonomi”, påpekar Mattias Neve.

Ofta överbetonat tillväxt

I sin forskning upptäckte Mattias Neve att det inte var lätt att hitta nyetablerade grupper i helt nya miljöer att studera. Likaså att det inte finns någon patentlösning för hur nya kyrkor ska växa numerärt och bli stora. En av hans slutsatser är i stället att frikyrkorna i sina nyplanteringar ofta har överbetonat fokuset på tillväxt.

– Det riskerar att kväva de nya plantor som växer fram, säger han.

Porträtt: Mattias Neve, pastor och föreståndare i Vineyard Stockholm.

Den snabba förändringen i den västerländska kulturen – med ett sekulariserat, efterkristet och postmodernt samhälle – gör i stället att kartan har ritats om för kyrkorna. Nu behöver man tänka om rejält och fokusera på experimenterande, nytänkande och innovation i nya och gamla kyrkor, framhåller han.

Vill släppa kreativiteten fri

Vidare behöver kristenheten som helhet lära av de nya kyrkorna att det är viktigt att leva och röra sig där människor finns och att kunna läsa av det nya sammanhanget. Med ett fint ord att “kontextualisera”. Detta är något som den kristna kyrkan har tränat internationella missionärer på under lång tid, men missat på hemmaplan, anser han.

– Jag tror att vi kan behöva ha en period där det kreativa testandet och innovation betonas mer, och få tid till det, även om antalet människor inte växer just då. Det numerära kan komma senare.

En stark betoning på vardagsrelationer och närhet till människor runt omkring har han observerat som något positivt hos de nya kyrkor som han har studerat.

Att plantera nya församlingar är numera etablerat i frikyrkosamfundens strategi, men det görs inom ganska trygga ramar, konstaterar Mattias Neve.

Fotnot: Mattias Neves avhandling: “In pursuit of proximity. A missiological study of four ‘emerging church’ communities in Sweden”.

---

Fakta: Emerging churches

  • Emerging churches – ungefär “framväxande kyrkor” – är ett samlingsbegrepp i engelskan för ett fenomen som har vuxit fram i framför allt evangelikala sammanhang i västvärlden sedan mitten på 1980-talet, och som inte har någon exakt svensk översättning.
  • Emerging church har växt fram som ett gensvar på hur kyrkan kan möta ett växande gap mellan kyrka och samhälle, och hur kristen tro, gemenskap och andlighet kan uttryckas i en efterkristen och postmodern kultur.
  • Emerging church har tagit sig uttryck som ett teologiskt samtal om kristen tro i ett efterkristet och postmodern samhälle, samt i en mängd nya former för församling och kristen gemenskap.

---

Fler artiklar för dig