Nyheter

Burkina Fasos president tackar svensk pingstmission

SÖDERTÄLJE. I mars firade pingströrelsen i Burkina Faso sitt 100-årsjubileum. Då passade landets regering på att visa sin uppskattning till svensk pingstmission och en svensk missionär.
De svenska mottagarna kunde inte närvara vid ceremonin, men förra veckan kunde medaljerna äntligen överräckas vid en träff i Pingstkyrkan i Södertälje.

Burkina Faso i Västafrika är väl inte ett av de mest kända svenska missionsländerna, men arbetet har onekligen fått genomslag. När svensk pingstmission 1969 för första gången fick kontakt med landet hette det Övre Volta. Pingstförsamlingen i Södertälje engagerade sig tidigt och på 1970-talet gjorde en grupp från församlingen ett första besök i landet. Fyra svenska missionärer har arbetat i landet – Paul och Britta Stenlund och Bertil och Ingrid Johansson. Därtill har svensk pingströrelse understödda av flera lokala församlingar, däribland Pingstförsamlingen i Södertälje, gjort stora insatser via missionärerna och lokala samarbetspartners.

Pingströrelsen i Burkina Faso har satt sig i respekt hos de styrande genom omfattande sociala insatser som hälsoprogram, utbildning och miljöarbete. Därför var det naturligt för presidenten att i samband med det nationella pingstsamfundets 100-årsfirande hedra några av rörelsens aktörer för deras insatser. Bertil Johansson var den ende privatpersonen att få den speciella officersutmärkelsen, men även svensk pingströrelse och deras lokala samarbetspartner AMI B tackades och belönades. Eftersom ingen av svenskarna kunde vara på plats vid själva prisceremonin har utmärkelserna färdats lång väg för att nå sina rättmätiga mottagare. Genom Ingrid Johanssons försorg transporterades medaljerna till Sverige och den här veckan blev så äntligen ett tillfälle för en officiell överlämning.

Missionär Bertil Johansson fick redan 2012 hedersmedalj (den vänstra som utnänder honom till riddare) från Burkina Fasos president. Den här gången utnämndes han till officer och som bevis på det fick han den högra medaljen som är den högsta hedersutmärkelse en utlänning kan få i Burkina Faso.

Det skedde vid en samling i Pingstkyrkan i Södertälje då representanter för såväl församlingen och dess missionsråd som för svensk pingstmission fanns på plats. Bertil och Ingrid Johansson var också närvarande och Dagen fick också möjlighet att ställa frågor kring händelsen vars betydelse kan vara svår att omfatta när man inte känner kontexten. Niclas Lindgren, direktor för Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, förklarar att det är svårt för en svensk att förstå vilken kraft det är i det sociala arbetet som de kristna bedriver i länder som Burkina Faso och respekten som kyrkor och pastorer åtnjuter.

– I dessa länder lyssnar folket på andliga ledare. Det är kulturellt betingat, konstaterar Niclas Lindgren.

– Det är också så att pingströrelsen i våra samarbetsländer i Afrika har gått från en minoritetskyrka till en majoritetskyrka. De är en kraft i samhällsutvecklingen.

Bertil Johansson konstaterar att Burkina Faso är ett annorlunda missionsland såtillvida att det aldrig byggts upp ett arbete som sedan överlämnats till landets befolkning.

– De var med redan från början, förklarar han.

Johanssons gjorde sin första resa till Burkina Faso 1976 vilket ledde till att Bertil och Ingrid flyttade dit i några år. De grundade då en bibelskola, men efter 1980 har de varit pendlande missionärer. I första hand Bertil. Ingrid, som är läkare till professionen, har gjort insatser i ett senare skede, från 2015 och framåt, då hon arbetat med missionens sjukhus i Banankélédaga i sydvästra delen av landet.

Bengt Jägerskog är ordförande för missionsrådet i Pingstförsamlingen i Södertälje. Han minns tydligt året 1975 när situationen i dåvarande Övre Volta grep tag i församlingsmedlemmarna och ett flertal utlovade ekonomiskt stöd trots att de hade fullt upp med att bygga upp sina egna hem.

– Det sved, men vi var väldigt många unga familjer som kände för det här, berättar han.

Hur kommer det sig att pingströrelsens arbete i Burkina Faso har lyckats så bra?

– För att vi har lyckats hitta så bra ledare till de olika projekten. En bra rektor för bibelskolan, en bra direktör för sjukhuset och till flera andra ledande funktioner. Det var Lewi Pethrus som lärde mig betydelsen av att rekrytera duktigt folk och jag har alltid varit noga med att se till vilka medarbetare jag har, säger Bertil Johansson.

Han beskriver också hur praktiskt arbetet organiserats, hur fattiga elever på bibelskolan studerar Bibeln på förmiddagen och jordbruk på eftermiddagen. När de sedan examineras för att gå ut i byarna och predika har de kunskap att odla och försörja sig själva och - inte minst - förmedla denna kunskap till andra. Som Bertil Johansson sammanfattar:

– Vi är ande, själ och kropp.

Till dags dato har omkring 1 100 bibelskoleelever sänts ut i tjänst.

En tavla som Bertil och Ingrid Johansson fick av det 100-årsjubilerande pingstsamfundet i Burkina Faso som tack för sina mångåriga insatser i landet.

Niclas Lindgren pekar på missionens struktur som en annan framgångsfaktor.

– Arbetet blir långsiktigt och uthålligt när vi samverkar med lokala samarbetspartners. Det har med kyrkans sätt att arbeta att göra. Kyrkan är ingen biståndsorganisation som flyger in och bygger upp någonting och sedan drar efter två år. I Burkina Faso är flyktingkris och hungerkatastrof återkommande och kyrkan är en otroligt viktig spelare som vet hur man klarar av kriser, säger Niclas Lindgren.

Bertil Johansson understryker att utan de ekonomiska medel som förmedlats genom PMU och Sida hade framgångarna heller inte varit möjliga.

Det är summan av allt detta arbete som de två skinande medaljerna representerar. Bertil Johansson var klart sugen på att åka ner och närvara vid utdelningen i mars, men covidsituationen satte stopp.

– Det jag har fått mest tack för genom åren är när de säger: “Du kommer alltid tillbaka”. De känner sig inte övergivna. De vet att de kan lita på vårt arbete.

---

Fakta: Svensk pingstmission i Burkina Faso

  • Första kontakten skedde 1969 när landet ännu hette Övre Volta.
  • En grupp från Södertälje Pingstförsamling besökte landet några år senare.
  • Förutom Södertälje har Solna och Pålsboda stöttat missionen i Burkina Faso. Även Läkarmissionen och Västafrikahjälpen har gjort stora insatser.
  • Pingstsamfundet i landet har en social gren som bedriver utvecklingsprojekt med stöd från PMU. De arbetar med bland annat mödravård, hållbart jordbruk, jämställdhet, utbildning och miljöarbete.

---

Fler artiklar för dig