Nyheter

Starka känslor när Biden erkände armeniskt folkmord

I Kalifornien ordnades demonstrationer för ett erkännande - men Turkiet talar om “populism”.

På lördagen kom det väntade beslutet från USA, som nu erkänner massmordet på armenier som folkmord. Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian välkomnar beskedet. Men Turkiet reagerade med ilska.

På lördagen kom det erkännande från USA som många armenier sett fram emot. Massmordet på armenier under första världskriget har erkänts som folkmord av flera andra länder, bland annat Frankrike och Ryssland. Nu sällar sig USA till den skaran. I ett uttalande om massmorden på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket fördömde han dåden.

“Ska aldrig glömma”

“Vi ska aldrig glömma dem som dödades under det armeniska folkmordet i det Osmanska riket och vi förpliktigar oss att förhindra att sådana ohyggligheter händer igen”, sa Biden i ett uttalande som publicerats av Vita huset, skriver TT.

Armeniens premiärminister välkomnade beslutet. I ett inlägg på Facebook skriver han att det är “ett stort steg mot rättvisa och ett ovärderligt stöd för ättlingarna till offren för det armeniska folkmordet”.

Men Turkiet, som bekämpar varje försök att kalla massmordet folkmord, reagerade starkt på beslutet, och kallade det “populism”.

Upptrappad konflikt

“Ingen tjänar på att den här diskussionen – som borde föras av historiker – politiseras av utomstående som ett verktyg för att skapa konflikt i vårt land”, skrev Turkiets president Erdogan i ett meddelande till den armeniska patriarken i Istanbul, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

I dag söndag trappades konflikten upp ytterligare i och med att Turkiet kallat upp USA:s ambassadör. Vid mötet förmedlade Turkiet att man starkt ogillar USA:s agerande. Turkiet medger att många armenier dödades i drabbningar med ottomanska styrkor, men ifrågasätter antalet offer och förnekar att dödandet var systematiskt.

---

Fakta: En miljon människor mördades

  • Armeniska folkmordet var ett folkmord på och svår förföljelse av den armeniska befolkningen i dåvarande Osmanska riket mellan 1915 och 1917, samtidigt som första världskriget pågick.
  • Omkring en miljon armenier och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker mördades. (Källa: Forum för Levande historia).

---

Fler artiklar för dig