Nyheter

Överfulla fängelser riskerar tränga ut andlig vård

Nu får tolvstegsbehandlingar stryka på foten när landets fängelser fyllts till brädden.
Platsen är begränsad, och resurserna behövs till annat. Samma motivering användes när fängelseklostren i Kumla och Skänninge lade ned.
Men risken är att dessa nedläggningar skapar nya problem på sikt, menar kritiker.

I mars var beläggningsgraden 108 procent på Sveriges fängelser.

Detta gör att Kriminalvården till exempel måste ställa in våningssängar i cellerna för att kunna hålla de personer inlåsta, som domstolarna skickat dit. Överbeläggningarna är bland annat ett resultat av effektivt polisarbete. Men de kan lika gärna beskrivas som en effekt av att ansvariga inte anpassat kapaciteten i tillräckligt snabb takt.

Den organiserade, gränsöverskridande kriminaliteten är trots allt inte ett nytt samhällsproblem. Kriminalvårdens egna siffror visar dessutom att var tredje person som avtjänat ett straff återfaller i brott.

Samtidigt är myndighetens uppdrag just att minska dessa återfall. För att lyckas med detta finns en mängd olika verktyg. Som ett exempel fanns här klosterkyrkan på Kumlaanstalten, men den fick 2018 lägga ner. Samma öde gick fängelseklostret i Skänninge till mötes. Orsak: det var för trångt. Platsen behövdes till annat.

Rötter i AA-rörelsen

En annan metod för att motverka återfall i kriminalitet är tolvstegsprogrammet.

Programmet har sina rötter i Anonyma Alkoholister-rörelsen och förutsätter att deltagaren erkänner en kraft “större än sig själv” för att råda bot på det missbruk många interner sitter fast i. Kraften kan vara Gud, men också något som deltagaren själv formulerar. De goda effekterna av detta program är omvittnade. Socialstyrelsen kom vid en utvärdering 2010 fram till att metoden är relativt effektiv vid alkoholberoende.

Men i veckan kom beskedet att även dessa 170 särskilt avskilda platser ska plockas bort. Orsaken: det stora inflödet av intagna med missbruksproblematik som alla behöver behandling.

– Vi tycker att tolvsteg är bra. Hade det inte varit så trångt på fängelserna hade nedläggning inte varit aktuellt, säger Martin Lardén, chef för Kriminalvårdens behandlingsenhet till tidningen Accent.

Ersätts med KBT

I stället för att bygga ut tolvstegsbehandlingen ersätter man den med ett betydligt kortare KBT-baserat basprogram som kallas Krimfokus. Beslutet har mötts av hård kritik. Inte minst pekar Pia van de Meulebrouck, tidigare samordnare för tolvstegsprogrammet, på att det behövs avskildhet och lång behandlingstid om man ska nå framgång.

– Jag tror att fler kommer dö av sitt missbruk och att fler kommer drabbas av den aktiva narkomanens agerande, både brottsoffer och anhöriga om behandlingen läggs ned, säger hon till SVT Nyheter.

Beslutet riskerar att skjuta problemen på framtiden och göra vården till förvaring utan effektiv behandling. Det långsiktiga får alltså stå tillbaka för det kortsiktiga, menar kritikerna.

Uppskattat inslag

Allt är dock inte mörkt för den andliga vården inom Kriminalvården, trots överbeläggningarna. Enligt Sveriges kristna råd (SKR) är fängelsepastorer och präster fortfarande mycket uppskattade.

Under coronapandemin har fängelseprästerna i vissa fall varit de enda som tillåtits träffa de intagna.

– Som helhet upplever jag inte några hinder bland våra medarbetare. Men däremot kan enskilda verksamheter påverkas av överbeläggningen. Till exempel kan det vara svårt att hitta rum för enskilda samtal, säger Peter Karlsson, samordnare på Sveriges kristna råd.

---

Fakta: Fler program inom Kriminalvården

  • Kriminalvården anordnar flera behandlingsprogram för att minska risken för återfall i kriminalitet.
  • I dag finns följande program för intagna med alkohol- och drogmissbruk: Våga välja, och Prism (som baseras på kognitiv beteendeterapi), samt tolvstegsprogrammet som baseras på Anonyma alkoholisters tolv steg.

---

Fler artiklar för dig