Nyheter

USA redo att erkänna det armeniska folkmordet

President Joe Biden förväntas offentliggöra erkännandet på lördag

I helgen förväntas USA erkänna folkmordet på de kristna minoriteterna i det osmanska riket år 1915. Erkännandet är inplanerat till lördag, skriver flera amerikanska tidningar.

Uppskattningsvis 1,5 miljoner kristna uppskattas ha mördats i samband med att Turkiet var på väg att bildas, i samband med det osmanska rikets kollaps. Frågan om det ska betraktas som ett folkmord har diskuterats länge och är på sina håll en infekterad debatt, inte minst för att Turkiet hårdnackat vägrar att erkänna att ett folkmord har begåtts.

Men nu ser det ut som att USA kommer att göra ett erkännande, vilket flera amerikanska tidningar rapporterar om.

Sker på lördag

Det ska ske på lördag, då det är 106 år sedan kristna fördrevs från sina hem och tvingades ut på en marsch som för många slutade med döden, vilket också ses som startskottet på själva folkmordet.

I USA skriver man om det armeniska folkmordet, eftersom armenier var en av de drabbade grupperna. Men även ordet Seyfo brukar användas för att beskriva samma folkmord. Anledningen är att det var flera kristna minoritetsgrupper som drabbades, armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker, och de olika folkgrupperna har i efterhand valt att använda olika benämningar.

Flera har erkänt

En rad länder, framför allt i Europa, har redan tagit beslut om att det som hänt var ett folkmord. Men sådana erkännande sker oftast inte helt friktionsfritt, främst handlar det om att man då hamnar i klinch med Turkiet. Just nu står alltså de amerikansk-turkiska relationerna på spel.

Men ofta det finns ofta också en inrikespolitisk debatt att ta hänsyn till, där Sverige är ett utmärkt exempel.

Regeringen har inte erkänt

Riksdagen drev igenom ett erkännande av folkmordet 2010. Statsminister Stefan Löfven (S) lovade sedan inför valet 2014 att Sveriges regering skulle erkänna folkmordet om han blev vald, vilket senare inte skedde. Flera syrianer och assyrier var inte sena med att offentligt vädra sin besvikelse och kravet på ett svenskt erkännande är fortfarande något som poppar upp i politiken med jämna mellanrum.

Ett argument som ofta framförs som motargument är att det snarare är historiker, inte politiker, som ska avgöra om det var ett folkmord som begicks 1915.

---

Fakta: Det armeniska folkmordet

  • År 1915, i samband med att Turkiet är på väg att bildas, sker en utrensning av den kristna befolkningen.
  • Uppskattningsvis dödas 1,5 miljoner människor, armenier, greker, syrianer, assyrier och kaldéer.
  • Händelsen har gått till historien under olika namn, det armeniska folkmordet och Seyfo.

---

Fler artiklar för dig