Nyheter

Kriminella kapar kristna identiteter på nätet

Internetexpert tror att det rör sig om medveten strategi

Kristna profiler får sina identiteter kapade på sociala medier. Kriminella nätverk som vill utnyttja deras förtroende kan ligga bakom bedrägeriförsöken.
– Eftersom det rör sig om flera klonade konton verkar det finnas en genomtänkt plan, säger Björn Appelgren på Internetstiftelsen.

När Carl-Henric Jaktlund – pastor, svensk Alpha-ansvarig och tidigare Dagen-medarbetare – satt hemma en kväll förra veckan fick han plötsligt ett meddelande från en bekant som han inte haft kontakt med på länge. “Har du skapat ett till Instagram-konto? Jag fick ett konstigt direktmeddelande från dig”.

– Det hade jag förstås ingen aning om, säger han.

Meddelandet från den fejkade Jaktlund gick ut på att denne sade sig ha fått en andlig uppenbarelse och ville ha vidare kontakt. Eftersom personen som tog emot meddelandet anade oråd kunde den riktiga Jaktlund snabbt gå ut med varningar i sina kanaler, men fler av hans följare hörde senare av sig och sa att de också hade blivit kontaktade av bedragaren.

Carl-Henric Jaktlund.

“Extremt otrevligt”

Det är inte första gången som kristna profiler drabbas av identitetskapning. Tidigare har pastorn Tigleth Malkey och evangelisten Sebastian Stakset råkat ut för samma sak på Instagram.

– Deras följare fick identiska meddelanden som mina, så jag gissar att det är samma personer som ligger bakom detta, säger Carl-Henric Jaktlund.

Såvitt han vet har ingen av hans följare lurats på pengar, men att få sin identitet kapad på nätet är både irriterande och obehagligt, säger han.

– Även om de flesta förstår att det är en fejkprofil är det extremt otrevligt. Jag har ingenting med det att göra och ändå blandar de in mig, säger han.

Vill utnyttja förtroendet

Att utge sig för att vara någon annan för att komma åt känsliga uppgifter är en vanlig metod i nätbedrägerier, säger Björn Appelgren, projektledare på organisationen Internetstiftelsen som arbetar med att förbättra internet.

– Det finns två vanliga tillvägagångssätt. Det ena är att man klonar någons konto, kopierar profilbilden samt biografin, och låtsas vara den personen. Det andra är att skaffa sig åtkomst till själva kontot och använda det. I det här fallet verkar det röra sig om det förstnämnda, säger han.

– De som ligger bakom verkar också ha klonat konton vars förtroende redan är högt hos dem man försöker lura, säger han.

Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Dröjde innan det togs bort

Eftersom flera kristna profiler har fått sina sociala medier-profiler kopierade på liknande sätt är det sannolikt att det rör sig om en riktad insats.

– Det är svårt att sia om vilka som ligger bakom. Det kan röra sig om privatpersoner, men också kriminella nätverk. Eftersom det rör sig om fler klonade konton verkar det i alla fall finnas en genomtänkt plan. Slutmålet är förmodligen ekonomisk vinning, säger Björn Appelgren.

Carl-Henric Jaktlund anmälde kontot direkt till Instagram, men det dröjde två dagar innan det försvann.

– Först fick jag ett meddelande om att det inte bröt mot några communityregler, men sedan tog de bort det. Det kändes lite konstigt, säger han.

Bör polisanmälas

Björn Appelgren på Internetstiftelsen håller med om att sociala medier som Instagram, där jätten Facebook är ägare, kan bli bättre på att stävja nätbedrägerier.

– Jag kan tycka att de behöver agera lite fortare. Det är ett problem att många av dessa sociala medier är svåra att nå och det kan vara långa handläggningstider. Sedan måste man nog vara ödmjuk inför att de säkerligen får ganska många anmälningar som de måste gå igenom, säger han.

Även om det är svårt att hitta förövarna tycker Björn Appelgren ändå att en polisanmälan kan vara på sin plats för den som ser andra använda ens egen profil.

– Man får ju inte kapa någons identitet vilket är vad det här handlar om, så det kan självklart polisanmälas. Då ska man tänka på att ta skärmdumpar och be någon annan titta på det så att man har bevis, säger han.

---

Fakta: Så ska du agera om du utsätts för nätbedrägeri

  • Om någon kontaktar dig, ring upp på ett nummer som du själv har hittat på exempelvis en officiell hemsida.
  • Om kontot är nytt och personen eller organisationen redan finns på plattformen med ett annat konto ska du vara uppmärksam.
  • Anmäl kontot till plattformen om du tror att det är en fejkad profil.

---

Fler artiklar för dig