Nyheter

Islamister bakom mord på kristen kopt

En 62-årig kristen man och två andra män sköts kallblodigt till döds i Egypten – ett dåd som filmades och lades ut på nätet under helgen. Nu har en islamistisk grupp tagit på sig attacken.

Videon lades ut i en av jihadisternas grupper på sociala medier. Morden begicks av en grupp män i militärkläder.

“När det gäller er kristna i Egypten, så är det här priset ni får betala för ert stöd till den egyptiska armén”, säger en av männen innan han skjuter.

Koptiska kyrkan har bekräftat mannens identitet för AFP och säger att hans namn är Nabil Habashi Salama.

Allt fler attacker i Sinai

Även de två andra männen som avrättas i videon anklagas för att stödja Egyptens armé. Enligt den oberoende nyhetssajten Middle East Eye med säte i London har den IS-anknutna islamistiska gruppen “Sinai Province” tagit på sig dådet. Attacken utfördes i Sinai, i ett område där allt fler jihadistiska attacker har ägt rum under senare tid.

Den egyptiska armén – som avsatte den folkvalde Muhammad Mursi – inledde 2018 en militär operation för att stävja militant islamism i området. Enligt armén har närmare 1000 misstänkta våldsverkare dödats. Men då området är mer eller mindre stängt och journalister inte ges tillträde är det svårt att få rapporter om det som sker, skriver Middle East Eye.

“Farligaste gruppen”

Sinai Province beskrivs av BBC som “Egyptens farligaste gruppering”. De har legat bakom en lång rad attacker, främst i Sinai, men också i Kairo och i andra delar av landet. De har tidigare även legat bakom attacker mot Israel. Gruppen är sedan 2014 lierat med IS, och deras mål är att erövra hela Sinai och göra det till en islamistisk stat.

---

Fakta: 10-15 procent av egyptierna är kopter

  • Koptisk-ortodoxa kyrkan är den orientaliskt ortodoxa kristna kyrkan i Egypten. Av Egyptens 100 miljoner invånare är mellan 10 och 15 procent kopter. Koptiska kyrkan i landet är en av världens äldsta kyrkor, och grundades troligen på 100-talet e. Kr
  • Egyptens första demokratiskt valda president, Muhammad Mursi, störtades i juli 2013 efter ett år vid makten. Hans organisation Muslimska brödraskapet är numera terroriststämplad. Vid makten sitter i stället generalen Abd al-Fattah al-Sisi, före detta arméchef i Mubaraks styre. (

Källa: Utrikespolitiska institutet).

---

Fler artiklar för dig