Nyheter

Pakistans budskap till alla som förtalar profeten Muhammed

Premiärministern uppmanar länder i väst till tuffare behandling

Västvärldens regeringar borde behandla personer som förolämpar profeten Muhammed på samma sätt som de gör med dem som förnekar Förintelsen. Det budskapet levererade Pakistans premiärminister Imran Khan i ett tal under lördagen.

Att uttalandet kommer just nu är ett resultat av den månadslånga protest som brutit ut i Pakistan sedan Frankrikes regering uttalat sitt stöd till de magasin som valt att publicera teckningar föreställande den muslimske profeten Muhammed. Något som premiärminister Khan beskriver som en förolämpning av muslimer över hela världen.

På Twitter underströk Imran Khan sitt budskap: “Vi muslimer har den största kärlek och respekt för vår Profet. Vi kan inte tolerera ett sådant övergrepp och brist på respekt.”

Fyra poliser dödade

Fyra poliser har dödats under de våldsamma protesterna mot Frankrike. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att protesterna var organiserade av Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Den radikala gruppen vände sig specifikt mot Frankrikes president Emmanuel Macron och dennes försvar av Muhammedkarikatyrerna med ett krav att regeringen ska utvisa den franske ambassadören i Pakistan.

Från den franska ambassaden i huvudstaden Islamabad utgick en uppmaning till franska medborgare att lämna landet av säkerhetsskäl, men de orden har i stort sett förblivit ohörda.

“Jag utmanar västvärldens regeringar som har förbjudit alla negativa kommentarer om Förintelsen att tillämpa samma standard för att straffa dem som sprider hatbudskap mot muslimer genom att förnedra vår Profet”, twittrade den pakistanske presidenten under lördagen.

I flera västeuropeiska länder, däribland Tyskland och Frankrike, är det straffbart att förneka Förintelsen.

Förbjöd upprorsmakarna

I veckan förbjöds TLP som låg bakom de våldsamma protesterna mot Frankrike, men presidenten underströk att det inte berodde på deras ärende, utan deras metoder.

“Ingen kan stå över lagen och konstitutionen”, motiverade Imran Khan enligt AFP.

---

Fakta: Muhammedkarikatyrer i Frankrike

  • I januari 2015 dödades tolv personer på tidningen Charlie Hebdos redaktion av två gärningspersoner. Detta sedan tidningen publicerat karikatyrer av den muslimske profeten Muhammed.
  • Tidningen återpublicerade teckningarna i september 2020, samma vecka som rättegången mot 14 personer som misstänktes vara inblandade i terrordådet mot Charlie Hebdo inleddes.
  • Publiceringarna har försvarats med argumentet att de är en nödvändig del av yttrandefriheten, bland andra av Frankrikes president Emmanuel Macron.

---

Fler artiklar för dig