Nyheter

Pingstkyrkan i Karlskrona etablerar nytt socialt center

“Det stärker vi-känslan internt och ger ökad slagkraft utåt”

1 av 7
Med ambitionen att kunna hjälpa fler människor och att bli mer synlig i staden har Pingstkyrkan i Karlskrona startat ett nytt center som inrymmer tre sociala verksamheter under samma tak. I lördags invigdes second hand-butiken i Stämjärnet som är namnet på de nya lokalerna.

Niclas Madestam hann inte vara föreståndare länge för de 650 medlemmarna i Pingstkyrkan i Karlskrona innan covid-19 slog till med full kraft. Men trots pandemins begränsningar har församlingen mobiliserat sina krafter för att nå fler och göra större skillnad i människors liv. En vision har varit att samla alla sina sociala verksamheter under ett och samma tak och nu har det blivit verklighet. Lördag den 10 april invigdes den nya butiken, 1 000 kvadratmeters butiksyta inklusive ett kafé, vilket innebär att 100 personer får handla samtidigt enligt rådande coronarestriktioner.

– Det kom mycket folk, vi fick hålla rejält avstånd, men det blev lyckat. Vi hade nästan 600 betalande kunder, säger Niclas Madestam till Dagen.

– Jag själv agerade dörrvakt för första gången i mitt liv. Jag hade som mål att jag skulle hälsa på alla, för mig var det en viktig del.

Det blev förstås inga handskakningar, men med ord och blickar kan man säga mycket och visa att man bryr sig om, förklarar Niclas Madestam.

Stämjärnet är tänkt att bli ett extra skyltfönster för Pingstkyrkan, och förutsättningar finns. Lokalens läge längs den stora infartsleden till Karlskrona innebär att den passeras av alla som bor utanför stan och kör bil till jobbet. Själva kyrkan är centralt belägen i stadsdelen Trossö.

Niclas Madestam berättar att församlingens nya sociala center väckt stor genklang i lokala medier. Både Blekinge Läns Tidning och Sydöstran har rapporterat rejält och även P4 Radio Blekinge har uppmärksammat arbetet.

– Särskilt stort intresse har det varit för matutdelningsprojektet DeLa. Det startade som ett ekumeniskt arbete och sedan ett år driver vi det även tillsammans med Hela människan. Vi hjälper i dagsläget 15–20 familjer med mat och förnödenheter. Willis och några andra butiker skänker livsmedel med kort bästföredatum som vi kan dela ut till behövande.

– Tanken är att på sikt kunna öppna en butik där man kan handla mat riktigt billigt. Där har vi sneglat på Jönköping där Hela människan driver en matbutik för människor som har det lite tufft ställt. Vi hoppas kunna komma i gång med det till hösten, förklarar Niclas Madestam.

Öppningsdagen den 10 april 2021 lockade många kunder till Pingstkyrkans second hand i Karlskrona som inryms i det nya sociala centret Stämjärnet.

Har behoven av hjälp ökat hos människor?

– Det känns som att behoven blir större och större. Eller handlar det kanske om att fler får reda på att vi finns och att man kan söka hjälp här?

Den tredje verksamheten som inryms i Stämjärnet är församlingens LP-arbete, som omfattar missbrukarvård och rehabilitering. Här hoppas församlingen att inom ramen för det sociala centret kunna erbjuda arbetsuppgifter, till exempel att hjälpa till i butiken, som ett led i rehabiliteringen för dem som vill komma ur sitt missbruk.

Totalt är närmare 100 volontärer engagerade i second hand, DeLa och LP-verksamheten. Tre anställda leder de olika arbetena.

Har ni fått det som ni vill ha det med Stämjärnet?

– Ja till stora delar. Det stärker vi-känslan internt och ger ökad slagkraft utåt. Tidigare när vi var utspridda på tre olika lokaler blev det spretigt.

– Det ska bli spännande att se hur det blir efter att det har lugnat ner sig med covid-19. En ambition är att kunna mota bort människors ensamhet. För oss är det viktigt att folk ska känna sig välkomna, att de känner att de kommer till en mötesplats. Vår tanke är att börja ha lite samlingar i Stämjärnet efter corona – Alphakurser, kafémöten, ungdomssamlingar. Det finns alla möjligheter, säger Niclas Madestam.

---

Fakta: Stämjärnet

Nytt socialt center som drivs av Pingstkyrkan i Karlskrona. Centret inrymmer tre verksamheter under samma tak:

  • Församlingens LP-verksamhet som bedriver missbrukarvård och rehabilitering.
  • DeLa – ett ekumeniskt samarbete för matutdelning i Karlskrona kommun. Bedrivs i samarbete med Hela människan.
  • Pingstkyrkans second hand som 2020 förmedlade nästan 2,1 miljoner kronor till olika hjälparbeten både lokalt och internationellt.

---

Fler artiklar för dig