Nyheter

Tigleth Malkey ska bli ny pastor i Skellefteå pingst

Från och med den 1 maj kommer Tigleth Malkey, riksevangelist inom pingströrelsen, att arbeta som föreståndare på halvtid för Pingstkyrkan i Skellefteå. Uppdraget gäller året ut.
– Jag älskar att bygga kyrka, säger han till Dagen.

Hösten 2019 besökte Tigleth Malkey Skellefteå. Han predikade i pingstkyrkan, men bjöds även på en rundtur i staden. Ett av stoppen var vid Northvolts nya batterifabrik, som enligt planerna ska bli Europas största, och det fick Tigleth Malkey att börja reflektera över befolkningsutvecklingen i norra Sverige.

– När jag kom hem till Södertälje och berättade för min bror om resan till Skellefteå sa han “vad konstigt, två av mina chefer har precis sålt sina hus och ska flytta upp till Skellefteå för att börja arbeta på fabriken”.

“Vad ska jag göra?”

Sedan slog coronapandemin till. Följen blev stängda kyrkor och reserestriktioner – och Tigleth Malkey konstaterar att pandemin har gjort jobbet som riksevangelist betydligt svårare. När regeringens planer i höstas om att tillåta 300 personer i bland annat kyrkor i stället blev en sänkning till åtta kände Tigleth Malkey att situationen var ohållbar.

– Jag bad mycket och frågade Gud, “vad ska jag göra?”. Jag pratade också med Daniel Alm [föreståndare, Pingst FFS] för även om jag har kvar min anställning och får lön så känner jag ingen glädje i att inte göra något. Jag har byggt kyrka i många år och det saknade jag när jag satt hemma.

Kort därefter kontaktade tre församlingar Tigleth Malkey. En av dessa var Pingstkyrkan i Skellefteå vilket påminde honom om det tidigare besöket i Västerbotten.

– De behövde en vakanspastor och undrade om jag kunde föreslå något namn. Då hör jag mig själv säga “Jag undrar om det inte är mig ni söker?”.

Ingen surströmmingsmänniska

Tigleth Malkey skrev nyligen på sociala medier att han ska bli föreståndare i församlingen från och med den 1 maj. Därefter har han fått många frågor från människor som undrar om han ska sluta som riksevangelist och om familjen ska flytta till Skellefteå.

– Men vi kommer att bo kvar i Södertälje, säger han till Dagen och förklarar att familjen inte är redo att flytta.

– Vi har flera tonårsbarn och dessutom hjälper jag just nu mina föräldrar att bygga ett hus. Jag kommer att fortsätta som riksevangelist på halvtid och samtidigt leda församlingen i Skellefteå hemifrån. Men tanken är att jag ska resa upp till Skellefteå ungefär varannan helg för att också vara på plats.

Kontraktet gäller året ut. Vad som händer därefter återstår att se.

– Vi har sagt att vi ska testa det här nu. Jag är verkligen ingen vintermänniska och ingen surströmmingsmänniska heller, men jag är otroligt intresserad av Skellefteås utveckling och jag älskar att bygga kyrka.

Fler artiklar för dig