Nyheter

Hjälporganisationer i Sverige plundras på miljoner

Uppdrag granskning avslöjar hur tjuvligor stjäl kläder som skänkts till behövande. Biståndsorganisationer förlorar flera hundra miljoner kronor, bland annat Myrorna.

Det är med stor dramatik som Uppdrag granskning, på SVT, kan visa hur ligor själ återvunna kläder i stor skala. Genom att placera ut sändare i kläder och leksaker kunde de följa klädernas väg, från de plundrade insamlingsboxarna i Sverige hela vägen till Litauen. De svenska reportrarna följde efter hack i häl för att avslöja bedrägeriet.

Berör kristna hjälporganisationer

De konstaterar att det hela är organiserat och berör flera insamlingsorganisationer, inklusive dem som driver sin verksamhet på kristen grund.

Men i fokus för Uppdrag gransknings reportage är organisationen Human bridge.

– Det rör sig om 30 ton i veckan som de plockar från oss, berättar Mats Andersson, en av medarbetarna som tömmer insamlingsboxarna och uppgivet konstaterar att flera av dem är tomma.

– Det är åtminstone 150 000 kronor i veckan. Jag vet inte vilket annat företag som de skulle sno så mycket ifrån utan att det skulle hända något.

"Smutsiga kläder" av Uppdrag granskning.

Handlar om människoliv

Robert Bergman, direktor för Human Bridge, konstaterar att den här typen av plundring har pågått i flera år och att 10-15 procent av alla kläder som skänks till dem stjäls årligen.

– Det är stora summor som går till spillo, säger han.

Ytterst handlar det om människoliv, då pengarna är tänkt att gå till de mest behövande.

Inte prioriterat

Troligtvis stjäls kläderna med hjälp av folk inifrån hjälporganisationerna, eftersom tjuvarna ofta kan plundra boxarna genom att använda rätt nycklar. Även efter att låsen bytts ut dröjer det inte länge förrän någon nyckel hamnat på villovägar.

Uppdrag granskning frågar också polisen varför de inte agerar. Bara Human bridge gjorde förra året 350 polisanmälningar i Stockholm efter att deras insamlingsboxar tömts. Svaret från polisen var att den här typen av brott inte prioriteras, utan att brottsbekämpningen måste styras mot andra brott.

Uppdrag granskning sänds på tisdagskvällen i SVT klockan 20.00, men går också att se när man vill på SVT Play.

---

Fakta: Uppdrag granskning

  • Uppdrag granskning är SVT:s program för undersökande journalistik.
  • De har genom åren gjort flera uppseendeväckande reportage.
  • Just nu är de aktuella med reportaget “Smutsiga kläder” om hur svenska hjälporganisationer blir bestulna på miljontals kronor.

---

Fler artiklar för dig