Nyheter

Kyrkoherde i Småland bröt mot pandemilagen

Efter att maxgränsen på åtta personer överskreds i samband med en gudstjänst i Göteryds kyrka på Jungfru Marie bebådelsedag i mars fick kyrkoherde Karl-Henrik Wallerstein kritik från länsstyrelsen i Kronoberg. Men några påföljder blev det inte.

Torsdagen den 25 mars firades Jungfru Marie bebådelsedag. Dagen till ära hade åtta kyrkobesökare tagit plats i Göteryds kyrka i södra Småland för att fira gudstjänst. Därmed var också kvoten för antalet besökare fylld – men enligt tidningen Smålänningen stod det ytterligare ett antal personer, däribland en familj på sex personer, utanför lokalen som gärna ville komma in.

Ställd inför dilemmat valde kyrkoherde Karl-Henrik Wallerstein att släppa in dem.

– Jag måste följa Gud mer än människor, säger han till Dagen.

Allt som allt innebar det att 19 personer befann sig i kyrkan under gudstjänsten. Sex av dessa var medverkande medan 13 personer satt i kyrkbänkarna.

Ärendet avskrevs

Efter gudstjänsten gjordes en anmälan till länsstyrelsen, tillsynsmyndighet i detta sammanhang, och länsstyrelsen kontaktade Karl-Henrik Wallerstein.

– De ville förvissa sig om att jag kände till lagen och dess restriktioner samt att församlingen har godkända rutiner för att upprätthålla dessa begränsningar, säger han till Smålänningen.

Han berättar också att han lovade att följa pandemilagen i fortsättningen och enligt Smålänningen avskrev länsstyrelsen i Kronoberg därmed ärendet utan några påföljder.

Grundlagsskyddad religionsfrihet

Många kristna i Sverige har ifrågasatt varför det finns en skarp gräns på åtta besökare i kyrkor – oavsett storlek på kyrkorummet – medan exempelvis museum har en mer flexibel lösning som innebär att det får vistas en person per tio kvadratmeter samtidigt i lokalen.

Karl-Henrik Wallerstein berättar att han i grund och botten är positivt inställd till restriktioner som kan begränsa smittspridningen. Men han ställer sig samtidigt frågande till den rådande situationen där kyrkor och museum bedöms olika. Dessutom poängterar han att religionsfriheten är grundlagsskyddad.

– Länsstyrelsen har inte en lätt uppgift, men grundlagens religionsfrihet trumfar pandemilagen och om man följer samma princip om en person per tio kvadratmeter är det ingen fara för ökad smitta i min kyrka som är 902 kvadratmeter, säger han till Dagen.

---

Fakta: Pandemilagen

  • Den 10 januari 2021 trädde den tillfälliga covid-19-lagen i kraft. Lagen gäller till den 30 september 2021.
  • Lagen innebär bland annat att maximalt åtta personer får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. (Ett undantag görs för begravningar, som får ha upp till 20 deltagare.)
  • Den som anordnar en tillställning som bryter mot förbudet kan du dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

---

Fler artiklar för dig