Nyheter

Kyrkopolitiker i Gagnef: Hat från i princip hela landet

Efter stor uppmärksamhet valde Fredrick Federley att dra tillbaka sin kandidatur till kyrkofullmäktige i Gagnefs pastorat.
– Det har kommit hat från i princip hela landet, säger Gustav Wallheden (M), talesperson för nomineringsgruppen Samling för kyrkan inom Gagnefs pastorat.

Gustav Wallheden representerar den borgerliga nomineringsgruppen i kyrkofullmäktige. Tanken var att Fredrick Federley skulle ha gjort detsamma från och med i höst. Men efter hård kritik mot hans engagemang i kyrkopolitiken valde han att kliva åt sidan.

“Det drev som nu drabbar pastorat och tilltänkta fullmäktigekollegor är orimligt”, skrev Fredrick Federley på Facebook som skäl till beslutet.

I samband med att Fredrick Federley först meddelande att han tänkte ställa upp i höstens kyrkoval uttalade sig även Gustav Wallheden. Han sa bland annat till SVT Dalarna att det inte hade kommit någon intern kritik mot Federleys engagemang i nomineringsgruppen.

Nu säger Gustav Wallheden till Dagen att han personligen har tagit emot hat från i princip hela landet – troligtvis på grund av att han lät sig bli intervjuad tidigare i veckan.

“Beslutet växte fram”

Han nämner exempelvis reaktioner från Tranås i Småland.

– Och jag förstår faktiskt inte varför någon där behöver bry sig om vad som händer i Gagnefs pastorat.

Enligt Gustav Wallheden bestämde Fredrick Federley, i samråd med Samling för kyrkan inom Gagnefs pastorat, att den tidigare toppolitikern inom Centerpartiet inte skulle ställa upp i höstens kyrkoval.

– Beslutet växte fram, säger Gustav Wallheden samtidigt som han tillägger att han inte var med på mötet där det definitiva beslutet fattades.

– Men i slutändan hade det blivit en väldigt svår situation för de andra i kyrkofullmäktige. Jag tror inte att alla hade känt sig bekväma med att komma till ett sammanträde där de riskerade att få en mikrofon under näsan. Just den dimensionen hade vi inte tänkt på.

Trodde inte att det skulle bli riksnyhet

Gagnefs pastorat i Dalarna har drygt 7 000 medlemmar. Att Fredrik Federleys kandidatur till pastoratets kyrkofullmäktige skulle väcka viss medial uppmärksamhet säger sig Gustav Wallheden ha förståelse. Men han menar att det hade räckt med Falu-Kuriren. Att det skulle bli en riksnyhet anade han inte.

– Jag kunde för mitt liv inte förstå att en människas sexuella läggning ska vara så viktig. Det är det alla kommentarer som jag har fått handlar om.

Fredrick Federley har tidigare uttalat sig raljant och kritiskt mot kristen tro och Bibeln. Hur tänker du kring det – och det faktum att ni föreslog honom som kandidat för er nomineringsgrupp?

– Jag kände faktiskt inte till den delen förrän i går när jag pratade med en annan person, svarar Gustav Wallheden och medger att det var information som borde ha diskuterats inför lanseringen.

Fler artiklar för dig