Tidigare i veckan offentliggjorde Fredrick Federley att han skulle ställa upp i höstens kyrkoval. Beskedet väckte starka reaktioner och på torsdagskvällen meddelade den tidigare toppolitikern inom Centerpartiet att han hade ångrat sig.
“Jag drar tillbaka min kandidatur till Kyrkofullmäktige i Gagnefs pastorat. Det drev som nu drabbar pastorat och tilltänkta fullmäktigekollegor är orimligt”, skrev han på Facebook som skäl till beslutet.
Det var på onsdagsmorgonen som P4 Dalarna berättade att Fredrick Federley tänkte ställa upp för den gemensamma borgerliga listan Samling för kyrkan i kyrkovalet i Gagnef pastorat.
I december förra året lämnade han alla sina politiska uppdrag i Centerpartiet efter att det framkommit att han haft en relation med en man som tidigare varit dömd för grova våldtäkter på barn.
[ Fredrick Federley ställer upp i kyrkovalet ]
“Den tid som här passerat är inte lång”
Beslutet att engagera sig kyrkopolitiskt förklarade han dels med att han hade tid, dels med att han ville ge tillbaka av det engagemang som han känt från kyrkan när han mått väldigt dåligt.
Men många lyfte på ögonbrynen. Dagens opinionsredaktör Frida Park skrev exempelvis att alla är välkomna till kyrkan och att det är i kyrkan de stora frågorna om nåd och försoning hör hemma. “Men innebär det att alla är lämpliga som ledare eller förtroendevalda i kyrkan? Nej. Förtroende är något som byggs upp under tid och den tid som här passerat är inte lång.”
[ Alla är välkomna till kyrkan, men inte alla bör leda den ]
Religionskritiska tweets
Andra har lyft fram den kritik mot religion och kristen tro som Fredrick Federley tidigare ofta har gett uttryck för på sociala medier. Följande fyra exempel kommer från Twitter:
“Det här med religion va. Vilken goja.” (2010)
“De tjatar om bibeln o Jesus o välsignar oss o skit.” (2011)
“Jag sa att för mig känns Gud, Jesus osv som hokus pokus likt tomtar o troll.” (2013)
“Precis som Bibeln är full av skräp men ytterst få tolkar bokstavligt.” (2015)
[ Starka reaktioner på att Alternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet ]
Medlem igen efter årsskiftet
2005 beslutade kyrkomötet om en kyrklig akt för välsignelse över registrerat partnerskap. Detta ledde till att ungefär 800 präster i Svenska kyrkan skrev på en protestlista – vilket i sin tur fick många medlemmar att lämna kyrkan. En av dessa var Fredrick Federley.
Men alla som ställer upp i kyrkovalet måste vara medlemmar och Fredrick Federley berättar för Dagen att han valde att bli medlem igen i början av 2021.
Nu står det dock klart att han inte kommer att arbeta kyrkopolitiskt.
[ Svårt att fylla listor inför kyrkovalet ]