Nyheter

Ny missionsallians ska komplettera Missionsrådet

“Missionsbehovet växer hela tiden och det finns att göra för oss alla”

Allt fler människor i världen räknas som onådda. Det vill en handfull svenska missionsorganisationer ändra på.
– Missionsbehovet växer hela tiden, säger Folk & språks missionsföreståndare Mats-Jan Söderberg som betonar att nystartade Svenska evangeliska missionsalliansen inte ska se som en konkurrent till Svenska missionsrådet.

På debattplats i Dagen meddelade i går företrädare för sex kristna organisationer att de med Lausannedeklarationen som grund har startat en ny gemenskap för missionsorganisationer. Målet är bland annat att fler missionärer ska mobiliseras och sändas ut från Sverige.

Enligt Folk & språks Mats-Jan Söderberg ägde startskottet för det nya samarbetet, Svenska evangeliska missionsalliansen, rum för flera år sedan.

– Allt började med att Jonas Andersson på Gå ut mission kontaktade mig. Vi kände inte varandra, men började samtala, säger han till Dagen.

Mats-Jan Söderberg konstaterar att Gå ut mission och Folk & språk arbetar mot samma mål – men med olika metoder. Medan Gå ut mission skickar team till folkgrupper för att predika om Jesus fokuserar Folk & språk på att ta fram biblar på språk som ibland saknar alfabet.

Onådda och bibellösa folk

Den första gemensamma satsningen blev konferensen Engage som arrangerades i Nässjö en oktoberhelg 2017. Målgruppen var unga kristna och både Mats-Jan Söderberg och Jonas Andersson medverkade. Redan den gången talades det om “onådda och bibellösa folk” – något som Mats-Jan Söderberg återkommer till även i dag.

– Ungefär en procent av de globala evangelisationssatsningarna riktar sig mot onådda folk, det är alldeles för lite.

Mats-Jan Söderberg berättar att flera missionsorganisationer bjöds in till Engage. Dessutom fanns OM Sveriges ledare Daniel Stråle på plats.

När konferensen Engage arrangerades året efter deltog OM Sverige officiellt och 2019 hade arrangörsgruppen utökats med UMU.

– Men det har hela tiden varit fokus på missionsuppdraget, inte på de enskilda organisationerna, poängterar Mats-Jan Söderberg och berättar att företrädare för flera av organisationerna träffades våren 2020 för att samtala om möjligheten att utveckla missionsarbetet.

Huvudrepresentant för Lausannerörelsen

I debattartikeln i Dagen skriver Mats-Jan Söderberg och de andra undertecknarna att det behövs en “ny mobilisering för mission och evangelisation”. De nämner också Lausannekonferensen och Mats-Jan Söderberg säger till Dagen att det är Lausannedeklarationen som sammanfattar organisationernas missionssyn. Detta är också skälet till att Svenska evangeliska alliansen (Sea) – som inte är en klassisk missionsorganisation – finns med som medlem i Svenska evangeliska missionsalliansen (Sema).

– Sea är Lausannerörelsens huvudrepresentant i Sverige, säger Mats-Jan Söderberg.

Mats-Jan Söderberg, missionsföreståndare Folk & språk. Bibelöversättning.

När missionsorganisationerna samlades i höstas för en konsultation medverkade även Sea:s generalsekreterare Olof Edsinger och i slutet av 2020 bestämdes det att Svenska evangeliska missionsalliansen skulle bildas som en internationell del av Sea.

I debattartikeln betonas det samtidigt att alla medlemsorganisationer kommer att fortsätta med det arbeta som de bedriver sedan tidigare.

Ingen motsättning mellan SMR och Sema

Lanseringen av Svenska evangeliska missionsalliansen innebär att det numera finns två svenska paraplyorganisationer för missionsorganisationer. Svenska missionsrådet (SMR), som har existerat sedan 1912, har ett 30-tal medlemsorganisationer. Två av dessa, bland annat Folk & språk, ingår även i Sema och Mats-Jan Söderberg säger att det inte finns någon motsättning mellan SMR och Sema.

– Det skulle vara olyckligt om det framställdes så, säger han samtidigt som han tillägger att SMR är “vidkristen” medan Sema är en mer uttalat evangelikal grupp.

– Men vi vill ha en jättegod relation med SMR. Missionsbehovet växer hela tiden och det finns att göra för oss alla.

---

Fakta: Svenska evangeliska missionsalliansen

  • I dagsläget består alliansen av följande sex organisationer: Gå ut mission, UMU, Ljus i öster, OM Sverige, Folk & språk samt Svenska evangeliska alliansen.

---

Fler artiklar för dig