Nyheter

Munk bjöd på mat – döms till fängelse

“Jag ger mat till alla som kommer hit”

En munk har dömts till två års fängelse av en turkisk domstol. Anledningen är att han har bjudit besökare från Kurdistans arbetarparti på mat.
– Jag ger mat till alla som kommer hit, vem det än är, sa fader Aho under rättegången.

Sefer Bileçen, också känd som fader Aho, är föreståndare för det syrisk-ortodoxa klostret Mor Yakub i provinsen Mardin i sydöstra Turkiet. Där har han tagit emot gäster och bjudit dem på mat.

Några av dessa gäster visade sig senare vara en del av PKK, Kurdistans arbetarparti. Partiet är terroriststämplat av Turkiets regering. Det ledde till att fader Aho i början av 2020 fängslades för ha erbjudit besökarna mat.

Döms till 25 månader

Efter en massiv opinion mot gripandet släpptes fader Aho på fri fot, men rättegången emot honom har därefter fortsatt. På onsdagen kom domen: fader Aho döms till två år och en månad i fängelse för “medlemskap i en terroristklassad organisation”. Skälet är att han bjöd besökarna på mat i stället för att fråga om deras bakgrund.

Enligt fader Aho själv gör han inte skillnad på den som kommer till klostret.

– Jag ger mat till alla som kommer hit, vem det än är, sa han under rättegången.

Varnades av många

Journalisten Nuri Kino, som känner fader Aho, skrev efter domen en krönika om bakgrunden till munkens beslut att bosätta sig på platsen.

“Han åkte upp i bergen, till den plats som få andra vågade sig, där det i decennier pågått ett krig mellan det kurdiska PKK och den turkiska armén. Många avrådde honom, men han ansåg sig vara kallad. Han skulle öppna det hundratals [år] gamla klostret igen, bygga och förnya det”, skriver Nuri Kino på Global Bar, och vädjar om fader Ahos frisläppande.

“Många varnade honom, att han skulle fastna i korselden mellan de stridande parterna. Men det var inget han ansåg rörde honom, kriget alltså. Nu blev han dess offer. Om han inte skulle ge mat till PKK-medlemmarna så skulle de kanske kunna tolka det som att han stod på regeringens sida … och tvärtom.”

---

Fakta: Klostret Mor Yakub

  • Klostret som fader Aho förestår ligger i provinsen Mardin i sydöstra Turkiet.
  • Här finns en mindre kristen minoritet.
  • I provinsen ligger Tur Abdin, en högplatå med stor betydelse för den syrisk-ortodoxa kyrkan.

---

Fler artiklar för dig