Nyheter

Kyrkor ska evangelisera i 100 svenska städer

Nytt initiativ sätter en stad i bönefokus varje dag

Evangelisation i 100 städer – på 100 dagar. Det är Patrik Sandbergs plan för Sverige i sommar.
– Det har funnits ett vakuum när det gäller visioner under pandemin, säger han.

Under det gångna året har Patrik Sandberg, inspiratör i rörelsen Sverigebönen, varit i bön för Sveriges 21 största städer. När han tog en promenad i januari upplevde han ett tilltal från Gud att han istället skulle be för de 100 största.

– Jag tänkte först att det lät väldigt mycket, men sedan uppfattade jag det som att det var här fokus skulle ligga, säger Patrik Sandberg till Dagen.

Tagit fram tips

Det blev startskottet på initiativet “100 städer”. Idén är att församlingar i städer som deltar i projektet ska få ett eget datum, då de är i centrum för bön och evangelisation. Det börjar 12 maj med Sala på drygt 13 000 invånare och går sedan vidare till gradvis större städer innan initiativet går i mål 20 augusti i Stockholm.

– Likt en startkabel och startmotor vill vi att den här dagen ska skapa en process med de lokala kyrkorna på plats, säger han.

Patrik Sandberg, inspiratör på Sverigebönen, ligger bakom initiativet.

Tillsammans kan lokala församlingar på orten gå ut och evangelisera, samtidigt som människor på andra platser kan delta i bön. Patrik Sandberg, som själv också är samordnare, kommer förstås inte att vara på plats i alla städer, men han har har tagit fram en lista med tips och idéer för mission. Strategin är “en vinner en”.

– Vi har sett att det fungerar i andra väckelser, som i Indonesien. Där har de inte bara stora kampanjer utan de satsar på att alla är delaktiga, och de har vuxit snabbt, säger han.

God respons

Responsen har hittills varit god. Flera samfund, som Evangeliska frikyrkan, trosrörelsen och Frälsningsarmén, har ställt sig bakom initiativet, liksom flera andra kristna organisationer.

– Vi har haft ett Zoommöte där 50 pastorer deltog från flera olika frikyrkosamfund. Dialogen har väldigt positiv så här långt, säger han.

---

Fakta: 100 städer

  • Initiativtagare är Patrik Sandberg, inspiratör på Sverigebönen.
  • Under 100 dagar kommer en ny stad att varje dag betjänas med bön och evangelisation.
  • Den börjar med den minsta staden, Sala, och fortsätter sedan i storleksordning – med vissa undantag – upp till den största staden Stockholm.
  • Projektet håller på mellan 12 maj och 20 augusti.

---

Fler artiklar för dig