Nyheter

George Floyds familj samlades i kyrkan inför rättegången

Inför rättegången i det uppmärksammade George Floyd-fallet, samlades både människorättsaktivister och familjen till en gudstjänst i Minneapolis.

Hela världen följer nu dramatiken i rättssalen i Minneapolis.

För den som missat: George Floyd var den man som dog efter ett polisingripande där polismannen Derek Chauvin tryckt sitt knä på Floyds hals tills han tappade medvetandet. Ingripandet fångades på film och fick snabb spridning.

Enorm vrede

Dödsfallet väckte enorm vrede världen över, och gav explosivt bränsle åt Black Lives Matter-rörelsen med omfattande protester som följd.

Nu får händelsen sitt rättsliga efterspel. Polismannen – som förlorat sitt jobb – står åtalad för dråp eller grovt vållande till annans död. För att han ska dömas för det som rubriceras som “andra gradens mord”, ungefär motsvarande dråp i svenska rättsväsendet, måste åklagarna kunna bevisa att han orsakade Floyds död, även om handlingen inte var överlagd.

Bön- och lovsångsgudstjänst

Inför rättegången samlades människorättsaktivister och Floyds familj i Greater Friendship Missionary Church i Minneapolis till en bön- och lovsångsgudstjänst.

– Min bror sa att han inte kunde andas. Han sa “mamma”. Han sa: “berätta för mina barn att jag älskar dem”. Ingen ska behöva gå igenom detta, ingen ska behöva uthärda något sådant, sa George Floyds bror Philonise under gudstjänsten.

Att Floyd dog i samband med polisingripandet råder inget tvivel om, däremot anser försvaret att orsaken inte behöver kopplas till Chavins handling, utan att Floyd sedan tidigare led av hjärtproblem och underliggande sjukdomar. Han hade också droger i kroppen vid ingripandet.

“Står vid deras sida”

Pastorn Al Shaprton och människorättsaktivisten Ben Crump var två av de närvarande under gudstjänsten. I predikan vände han sig direkt till familjen.

– Jag vill att de ska se att alla dessa människor kom. Jag ville att de att de ska veta att vi är med dem. Och att vi står vid deras sida intill slutet, sa Al Sharpton i sin predikan.

“Videon är beviset”

Philonise Floyd uppmanade alla att fästa särskilt stor vikt vid den video som visar det nio minuter långa polisingripandet.

– Jag tror att han kommer bli överbevisad. Precis som alla andra som sett videon, eftersom den är själva beviset, sa han i kyrkan.

Rättegången förväntas pågå i fyra veckor.

---

Fakta: George Floyd

  • Föddes 1973 och dog i maj 2020.
  • I samband med ett cigarettköp ringde en butiksinnehavare polisen, då de påstått att Floyd försökt betala med en falsk 20-dollarssedel.
  • Under polisingripandet som följer hamnar Floyd på marken och blir sedan liggande där. Nio minuter senare är han död.

---

Fler artiklar för dig