Nyheter

EFK:s direktorer: Immanuelskyrkans process ställer väldigt mycket frågor

I en provomröstning har medlemmarna i Immanuelskyrkan i Örebro sagt ja till vigsel av samkönade par. Enligt EFK:s missionsdirektorer ökar nu pressen på den arbetsgrupp som ska bearbeta frågan för EFK:s räkning.

Efter beskedet att Immanuelskyrkan i Örebro skulle genomföra en provomröstning (som slutade med ett starkt stöd för vigsel av samkönade par) – samtidigt som den arbetsgrupp inom Evangeliska frikyrkan som ska bearbeta frågan på nationell nivå knappt har kommit i gång med sitt arbete – har diskussionerna varit heta.

En av frågorna har handlat om just varför Immanuelskyrkan inte kunde invänta arbetsgruppens rapport.

– Vi tänker att det hade blivit en annan bearbetning för oss som rörelse om Immanuelskyrkans process inte hade kommit just nu. Det gör att det pressar på lite mer, det ställer väldigt mycket frågor, det gör att det blir ett lite högre tryck på vår gemensamma bearbetning när de nu kom fram till det här vid den här tidpunkten, sa EFK:s missionsdirektor Linalie Newman när hon på torsdagen, tillsammans med kollegan Ingemar Forss, valde att ge sin syn på saken i ett samtal som sändes i en Facebookgrupp för EFK-ledare.

Immanuelskyrkans nuvarande kyrkolokal i Örebro.

Försenad process

Men att Immanuelskyrkans beslut skulle innebära att EFK som samfund automatiskt kommer att följa efter höll hon inte med om.

– Vi tänker inte att det är självklart att alla ska gå samma väg som Immanuelskyrkan, vi har bestämt att vi ska belysa den här frågan teologiskt och etiskt tillsammans utifrån vår teologiska profil, utifrån att vi är en internationell rörelse. Och det vill vi inte föregripa.

Det var på förra årets kongress som det bestämdes att en arbetsgrupp ska titta på frågan om samkönade relationer. Arbetsgruppen ska även ha ett internationellt perspektiv – och slutsatserna ska resultera i en rapport.

– Det finns ingen riktig deadline, men vi har själva sagt att vi ska lämna en första rapport på kongressen nästa år, sa Linalie Newman och tillade att processen har blivit nästan ett år försenad på grund av coronapandemin.

“Bröder och systrar”

Linalie Newman och Ingemar Forss tog också upp frågan om det är möjligt för en församling att vara med i EFK om församlingen samtidigt beslutar att viga samkönade par. Linalie Newman konstaterade att frågan sätter ljuset på hur EFK ser på sig själva som en baptistisk rörelse, och hur samfundet ser på vikten av den här frågan.

– Vår rekommendation till EFK:s styrelse kommer att vara att man inte lyfter och bearbetar den frågan förrän vår gemensamma bearbetning är klar. Vi tror att belysandet av den här frågan, ur ett baptistiskt perspektiv, bland annat kommer att handla om det – hur olika kan vi tänka i den här frågan, eller hur lika behöver vi tänka?

Halvbild utomhus: Linalie Newman och Ingemar Forss väljs till nya samfundsledare för Evangeliska frikyrkan. Evangeliska frikyrkan (EFK) Kongress i  Mariestad maj 2018.

Enligt Linalie Newman och Ingemar Forss är det inte bara EFK:s arbetsgrupp som har fått extra press på sig som en konsekvens av provomröstningen i Immanuelskyrkan. Under torsdagens samtal betonade de att även medlemmarna i Immanuelskyrkan lever under ett stort tryck just nu.

– Det är tufft och att en del av er är förvånade över att det blev det här trycket på er just nu. Vi vill bara säga till er: Ni är våra bröder och systrar och vi vet att vi har samma längtan efter att Jesus ska bli känd och efterföljd i vårt land, sa Linalie Newman.

Regionala digitala uppsamlingsmöten

Hon berättade samtidigt att EFK centralt har haft kontinuerliga samtal med Immanuelskyrkans föreståndare Johan Arenius och med församlingsledningen.

– Vi vet, och respekterar, att de har haft en process som har pågått under lång tid och vi tänker ju att vi är en församlingsrörelse med fria församlingar som också har sin egen väg. Ibland skaver det lite i vår gemensamma vandring och den enskilda församlingens vandring och här har det blivit lite så. Vi får nu hantera att det är så här och göra det bästa utifrån den här situationen som vi är i.

Linalie Newman förklarade även att det är dags att sluta debattera frågan på sociala medier där samtalet ofta tenderar att bli svart och vitt. I stället uppmanade hon EFK:s medlemmar att delta i kommande regionala digitala uppsamlingsmöten för att på det sättet ge input till arbetsgruppen som sätter i gång med sitt arbete på allvar i maj och i juni.

Fler artiklar för dig