Nyheter

Kristna plakat i coronademonstration

Pastor: De är missnöjda med att regeringen öppnar för kommersen men inte för den ideella sektorn

Hundratals personer samlades i lördags i Stockholm för att demonstrera mot coronarestriktionerna. I vimlet syntes några kristna plakat, varav ett med texten “Öppna kyrkorna”.

– Dessa demonstrationer känns inte seriösa. Däremot tror jag ju att det är bra när kristna ledare på ett trovärdigt sätt vågar kritisera den svenska strategin under pandemin. Det är ett förhållningssätt som försvårar för konspirationsteorier att få ett starkt fäste i kristenheten, säger Torbjörn Freij till Dagen.

Missnöjda med mycket

Han är pastor i Vineyard och ser helgens demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö, som uttryck för ett missnöje mot en rad olika företeelser, där restriktionerna under pandemin fått folk att öppet protestera på gator och torg.

– Jag är inte förvånad att kristna finns med i de grupper som öppet visar sitt missnöje. Det finns en ilska mot att regeringen öppnar för kommersen men inte för den ideella sektorn där kyrkorna är en viktig del.

Torbjörn Freij menar att de kristna som deltar i sådana demonstrationer är oroliga, och att de ser en ateistisk konspiration riktad mot kyrkorna och den kristna trosuppfattningen.

– Hos dessa personer finns ofta en föreställning om en liberal global allians som förespråkar aborter och är välvillig till hbtq-personers rättigheter. De tycker sig ha genomskådat ett illvilligt nätverk och protesterar mot det som de uppfattar är fel.

Avsändaren är okänd

Enligt Torbjörn Freij har kristna som tycker så anammat en konspirationsteori som inte har täckning i verkligheten.

– Varje vecka skickar kristna Youtube-klipp med alla möjliga konspirationsteorier till mig. Men ingen vet vem avsändaren till dessa inslag är, alltså vem som ligger bakom budskapen som förmedlas.

Vilka är de kristna som finns med i sådana demonstrationer?

– Jag vet inte vilka som var med i Stockholm i lördags. Mycket talar för att det är kristna som lever isolerade i en “bubbla”. De hämtar idéer från likasinnade och är inte mottagliga för motargument eller fakta som motbevisar det de tror är sant.

Får vi vänja oss vid att kristna öppet visar sitt missnöje på det här sättet?

– Ja, och visst finns risker för svensk kristenhet om missnöjet ökar. Däremot tror jag ju att det är bra när seriösa organisationer som Sveriges kristna råd och ledare som biskop Fredrik Modéus (skrev debattinlägg i DN), ifrågasätter regeringens hantering av pandemin.

– Det bidrar till en sansad debatt där väl underbyggda argument kommer fram, som inte har något med konspirationsteorier att göra, säger Torbjörn Freij.

---

Fakta: Demonstrationer mot restriktioner

  • I lördags genomfördes demonstrationer i Stockholm, Göteborg och Malmö.
  • Protester mot rådande restriktioner på grund av pandemin, och mot coronavaccin.
  • I Stockholm samlades mellan 200 och 300 personer, i Malmö cirka 200 personer och i Göteborg ett 70-tal personer.
  • Polisen upplöste de otillåtna sammankomsterna, och det gick lugnare till än den 6 mars då en liknande demonstration genomfördes i Stockholm.
  • Liknande protester genomfördes i helgen i ett 40-tal länder runt om i världen.
  • De internationella protesterna kallas “World Wide Rally for Freedom”.
  • Källa: Aftonbladet, Mitt i Stockholm, SVT.

---

Fler artiklar för dig