Nyheter

Engelska kyrkan kan börja kvotera in etniska minoriteter

Målet är att 30 procent av prästerna i Engelska kyrkan ska tillhöra någon etnisk minoritet, enligt ett läckt dokument. Inspirationen till kyrkans förslag har hämtats från Black Lives Matter-rörelsen.

Engelska kyrkan vill göra upp med sitt förflutna. Därför har man tillsatt en översyn för att på olika sätt komma till rätta med rasism och oförrätter i kyrkans namn.

En rad förslag har tagits fram, bland dem ett system för att kvotera in präster från olika etniska minoriteter. Enligt uppgift rör det sig om ett mål att 30 procent av kyrkans präster ska ha en annan etnisk bakgrund än den traditionellt brittiska.

Kyrkan ska också jobba mer med antirasism, bland annat via olika utbildningsinsatser.

Läckta dokument

Förslagen om kvotering och ett bredare antirasistiskt arbete kommer från en rapport som ännu inte offentliggjorts, men flera brittiska medier skriver i ämnet på grund av att rapporten ska ha läckt ut.

Något officiellt uttalande från kyrkan som kan bekräfta uppgifterna finns i nuläget inte.

Men om kyrkan ska göra allvar med att kvotera in präster med olika bakgrund har de en lång väg att vandra. I dag är ungefär 94 procent av prästerna i Engelska kyrkan vita britter, enligt statistik från 2019. Bara 1 av 42 verksamma biskopar, den iranskfödda Guli Francis-Dehqani, kommer från en annan etnisk bakgrund.

Black Lives Matter

En viktig anledning till att kyrkan vill lyfta den här typen av frågor handlar om Black Lives Matter-rörelsen, skriver Christian Post.

De hänvisar till ärkebiskop Justin Welby som i samband med de stora demonstrationerna efter George Floyds död förra året sa att statyer och minnesmärken som går att koppla till den brittiska slavhandeln ska rensas bort. Han gjorde också ett offentligt uttalande där han bad om ursäkt för att kyrkan historiskt varit med och underblåst rasism och legaliserat den transatlantiska slavhandeln.

---

Fakta: Engelska kyrkan

  • Engelska kyrkan är en av de protestantiska nationalkyrkor som skapades i samband med reformationen på 1500-talet.
  • Det är en anglikansk kyrka och ses som huvudsäte för alla anglikanska kyrkosamfund i världen.
  • Omkring 26 miljoner britter är medlemmar i Engelska kyrkan.
  • Kyrkan leds av ärkebiskopen av Canterbury, som i dag heter Justin Welby.

---

Fler artiklar för dig