Nyheter

TV4-programledare: Det finns hederskultur i frikyrkan

Programledare Jenny Strömstedt fick kraftig kritik när hon hävdade att hederskultur finns i delar av frikyrkan. Tidigare har frågan debatterats inomkyrkligt, men den har nu nått en bredare krets.

Det var i TV4:s program Nyhetsmorgon som Elaf Ali kom på besök för att tala om sin nya bok Vem har sagt något om kärlek. Där beskriver hon vägen ut ur hedersförtryck och berättar om hur livet förändrades i och med första mensen, när hon exempelvis på sin pappas begäran blev bortplockad från simundervisningen.

Familjen kom till Sverige från Irak och Elaf Ali berättar om föräldrar som inte kom in i det svenska samhället, och om att hon allteftersom blev medveten om att hon levde under hedersnormer.

Skulle bli dödad

Bland annat frågade hon sin pappa rakt ut om han skulle döda henne om hon skaffade en partner, precis det som hände för Fadime Sahindal.

Svaret på frågan var ja.

– Jag visste att det var sant, säger Elaf Ali när hon berättar om hur hon under sin tidiga tonårstid var rädd för sin egen pappa.

Finns även i frikyrkan

I slutet av samtalet gör programledaren jämförelsen som många reagerat på.

– Det finns den här typen av normer i delar av frikyrkan också. Det handlar inte bara om andra kulturer, säger Jenny Strömstedt.

Något som väckte starka reaktioner. På sociala medier var upprördheten stor och en lång rad människor tyckte det var en olämplig jämförelse, exempelvis pingstledaren Daniel Alm.

“Jag är inte glad för denna sammanblandning som riskerar relativisera problematiken. Frikyrkan är inte felfri men en våldsstimulerande hederskultur bär vi inte”, skriver han på Twitter.

“Nej TV4, den typen av normer finns inte inom delar av frikyrkan. Är ni helt från vettet?”, skriver Daniel Liljeberg, chefsekonom på Kristdemokraterna.

Många andra trädde också fram och berättade om sin frikyrkliga erfarenhet och att den inte går att jämföra med det hedersförtryck som Elaf Ali vittnade om.

Startade med debattartikel

Men visst finns debatten. Den började förra året när den svenskkyrklige diakonen Erik Lundström, uppvuxen inom pingströrelsen, skrev en debattartikel i tidningen Dagen. Hans påstående att hederskultur finns i frikyrkan fick rejält med mothugg, men hans argument har letat sig vidare, bortom den inomkyrkliga debatten.

Nyligen har såväl Svenska Dagbladet som radioprogrammet Människor och tro diskuterat frikyrkligt hedersförtryck. Men det är först i och med att TV4 plockade upp jämförelsen som den verkar ha fått riktigt stor spridning.

Vill upplysa andra

Elaf Alis svar på Jenny Strömstedts jämförelse var att förtryck kan finnas i olika varianter och att det heller inte behöver vara religiöst sanktionerat.

– Så man ska inte stirra sig blind på att offren ser ut på ett visst sätt, avrundar hon samtalet.

Boken som hon skrivit pekas nu ut som ett viktigt bidrag till att upplysa om hur hedersförtryck ser ut. Förhoppningen är också att den ska nå unga tjejer vars liv är begränsat av hedersnormer. Bland annat har Elaf Ali intervjuat sin egen pappa som får berätta om hur han ändrat värderingar längs vägen.

---

Fakta: Hedersförtryck

  • Hedersförtryck är ett begrepp för hur man på kulturell basis försöker kontrollera unga människors liv, utifrån ett försvar av familjens heder.
  • Oftast handlar det om vardagskontroll, men mest omtalat är när man i hederns namn använder våld.
  • I yttersta fall handlar det om att mörda egna familjemedlemmar i hederns namn.
  • Den här typen av hedersförtryck är utbredd i delar av Mellanöstern.

---

Fler artiklar för dig