Nyheter

New Wine vill se förnyade gudstjänster efter pandemin

Förkrosselse och längtan efter mer av tillbedjan under ledarskapskonferens

Kan gudstjänstfirandet i kyrkorna få präglas mer av tillbedjan inför Guds ansikte efter pandemin? Och mindre av mänsklig verksamhet? Frågorna brände till under det karismatiska förnyelsenätverket New Wines ledarkonferens i helgen.

Hans Wolfbrandt, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Lysekil och nationell ledare för New Wine, var en av deltagarna i den digitala konferensenen, som hade cirka 300 föranmälda i en stor bredd av kristenheten runt omkring i landet.

Temat var i år “utrustad” och konferensen sändes från Citykyrkan i Stockholm. Enligt Hans Wolfbrandt var syftet att prata om och inspirera för vad Gud gör i den här tiden av pandemi - som kristenheten behöver lyssna in och förbereda sig för med tanke på när det framöver är dags att återgå till ett mer normalt liv utan isolering.

Talare från England

Gästtalare på länk var Arianna Walker från organisationen Mercy UK, som jobbat mycket med befrielse och nycklar till ett hälsosamt ledarskap, samt Paul Harcourt, kyrkoherde och nationell ledare för New Wine i London.

Hur förnyas och utrustas församlingar i olika delar av kristenheten att hitta tillbaka till församlingens grundkallelse och Apostlagärningarna? Och hur skapar man ett hälsosamt och hållbart ledarskap i församlingarna? Det var två av grundfrågorna i konferensen.

Förkrosselse att komma nära Gud

Konferensen lämnade utrymme till olika ledarteam att processa lokalt i församlingen på hemmaplan. Där handlade samtalen inte minst om gudstjänsten efter pandemin, uppger Hans Wolfbrandt utifrån egna och andras samtal.

– Församlingen och gudstjänsten får inte se ut på samma sätt framöver som den har gjort innan pandemin. Jag upplevde en förkrosselse kring hitta tillbaka till centrum och fira gudstjänst inför Guds ansikte och komma bort från fokus på mänsklig verksamhet.

– Vi behöver rena och upprätta och lägga bort våra egna drömmar och åsikter för att Gud ska få den rätta platsen, säger kyrkoherden.

Utrymme för den helige Ande

Han talar om mer av fokus på tillbedjan och närvaro inför Gud. Om den helige Andes gåvor som får utrymme i gudstjänsterna. Om förbönstjänst. Om att göra Jesu gärningar synliga. Och så vidare.

Dessutom vill det karismatiska förnyelsenätverket New Wine också utrusta församlingsledningar till ett hälsosamt, transparent och hållbart ledarskap. Arianna Walker från England var den som praktiskt vägledde konferensdeltagarna i att hantera stress, sätta gränser och våga visa svaghet med mera.

Fler artiklar för dig