Nyheter

Synen på ideella organisationer mer positiv än på länge

Är det en coronaeffekt för det civila samhället som vi ser? I en ny rapport från Giva Sverige kommer det fram en ovanligt positiv bild.

Synen på ideella hjälporganisationer är positivare än på länge. Det framkommer i en ny rapport som Giva Sverige publicerat.

I deras nya rapport visade det sig att 41 procent av svenskarna numera har en mycket positiv bild av civilsamhället, vilket är en rejäl ökning jämfört med tidigare år. Statistiken brukar ligga på omkring 30 procent.

Ytterligare 40 procent svarade att de hade en ganska positiv bild.

Tydlig förskjutning

Charlotte Rydh är generalsekreterare för Giva Sverige och hon berättar att omkring åtta av tio brukar svara att de har en mycket eller ganska positiv syn på civilsamhället.

– Men det vi noterar i den här rapporten är att det skett en förskjutningen, att allt fler säger att de är mycket positivt inställda till civilsamhället.

Hon tror att det bland annat hänger ihop med att allt fler svenskar under pandemin på nära håll har kunnat se det arbete som hjälporganisationerna gör.

Kan det vara en coronaeffekt helt enkelt?

– Ja, litegrann kanske. Vad vi vet är att flera organisationer har blivit lite mer synliga i sina sammanhang. Många som jobbar med socialt utsatta grupper har också blivit omskrivna i medier.


Varnade för gåvoras

En annan fråga som tas upp i Giva Sveriges nya rapport handlar om svenskarnas givmildhet. Under våren 2020 gick Giva Sverige ut och varnade för att intäkterna till civilsamhällets organisationer skulle kunna sjunka med uppemot en miljard kronor på grund av pandemin.

– Vi trodde att intäkterna skulle minska drastiskt, inte minst när volontärerna inte längre kunde vara aktiva som tidigare. Under hela våren var det en stor oro, säger Charlotte Rydh.

Men när Giva Sverige nu blickar tillbaka på pandemiåret 2020 kan de konstatera att det inte blev så illa som befarat.

– Snarare har vi sett hur människor mobiliserat sitt samhällsengagemang, säger Charlotte Rydh.

Skänkte nio miljarder

Det visade sig bland annat genom att givandet kom i gång igen. År 2020 skänkte svenskarna omkring nio miljarder kronor till organisationer i civilsamhället, vilket är nästan lika mycket som året innan.

Charlotte Rydh tycker så klart att det är positivt att givandet ligger kvar på höga nivåer.

– Men det negativa är att vi samtidigt ser ökade behov i pandemins spår, säger hon.

– Så det finns fortfarande en oro framåt.

Stora organisationerna vinnare

Vad Giva Sverige också kan konstatera är att det främst är de stora organisationerna som människor väljer att skänka pengar till.

De medelstora och mindre organisationerna däremot har fått det svårare, exempelvis de som arbetar med specifika frågor som inte är i ropet just nu.

I sin rapport konstaterar Giva Sverige också att gåvoavdraget troligtvis har varit med och bidragit till att hålla givandet på en fortsatt hög nivå. Det är också en fråga som man tänker titta närmare på.

---

Fakta: Giva Sverige

  • Giva Sverige (tidigare FRII) är en branschorganisation för olika hjälporganisationer som bedriver insamlingsarbete.
  • De har omkring 160 medlemmar.
  • Flera kristna organisationer är med i Giva Sverige, exempelvis flera Stadsmissioner samt flera kristna biståndsorganisationer.

---

Fler artiklar för dig