Nyheter

Bilda: Vi ser inga fler oegentligheter med bidragen

Studieförbundet Bilda tror inte att fusket inom förbundet skulle vara utbrett och systematiskt.
– Jag är trygg med den granskning som har gjorts, säger förbundsrektor Samuel Gustafsson.

Närmare en procent, eller 23 906 studietimmar, har rapporterats felaktigt inom Bilda.

– Vi är tillsammans med övriga studieförbund medvetna om brister och utmaningar, inte minst kring systemen för kontroll och granskning. Detta är brister vi tillsammans anstränger oss för att åtgärda, säger Samuel Gustafsson.

Fel i musikverksamheten

Det är primärt inom musikverksamheten som Bilda ser felaktigheter i rapporteringen.

Men Samuel Gustafsson värjer sig mot bilden som terrorforskaren Magnus Ranstorp ger, där 60–70 procent av all verksamhet inom studieförbunden sägs vara fusk. Uppgifterna kommer från anonyma källor som inte redovisas i artikeln.

– Det kan göra mig sårad när man påstår att 70 procent är felaktigt. Det finns så många exempel på hur mycket vår verksamhet betyder för så många.

“Nödvändig granskning”

Samuel Gustafsson understryker att han är positiv till granskning, och att detta är en absolut nödvändighet när man handskas med skattepengar.

– Vi måste förstås försäkra oss om att det inte finns några tokigheter, och nu får vi bra hjälp av tekniken som gör det möjligt att samköra register med andra studieförbund. Vi jobbar också på att gå över allt mer till digital registrering, säger han.

Ser inga paralleller

Om han jämför med de oegentligheter som uppdagades på Järvaområdet, ser han inga paralleller inom Bilda.

– Jag ser inga uppenbara exempel på fusk eller systematiska oegentligheter. Orsakerna till det är primärt slarv och bristande rutiner. Det förebygger man genom att bygga upp bra rutiner och samtidigt se och möta människor med respekt, säger han.

---

Fakta: Studieförbundet Bilda

  • Är ett kristet studieförbund med 50 nationella medlemsorganisationer. Däribland frikyrkorna, de ortodoxa kyrkorna och Stockholms katolska stift.
  • Bedriver folkbildning i kyrka och samhälle, en verksamhet som berör fler än 100 000 personer årligen.

---

Fler artiklar för dig