Sveriges kristna råd har undersökt hur vanligt det är att kristna skolelever upplever sig vara kränkta på grund av sin tro. Nu är det enligt SKR dags för Skolverket att göra detsamma.
Presidiet för Sveriges kristna råd (SKR) mötte på måndagen Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett digitalt samtal om religion i skolmiljön. Bland annat diskuterades en SKR-rapport som presenterades för ett drygt år sedan som visade att nästan hälften av 393 tillfrågade kristna ungdomar hade upplevt sig kränkta i skolan på grund av sin tro.
– På mötet i dag var vi väldigt tydliga med att Skolverket behöver undersöka hur eleverna i svenska skolor faktiskt mår. Peter Fredriksson konstaterade att utvärderingar i skolan ofta fokuserar på betyg och liknande, men nu handlar det om mjuka värden, säger Amanda Carlshamre, SKR:s konsulent för barn- och ungdomsfrågor, till Dagen.
[ Hälften av alla kristna elever har blivit kränkta i skolan ]
Fler analyser behövs
Ett halvår efter att SKR hade presenterat rapporten om 393 kristna ungdomar släppte tankesmedjan Claphaminstitutet en egen rapport i samma ämne. Och i december träffade en delegation från SKR utbildningsminister Anna Ekström (S) för att diskutera situationen. Då var budskapet till ministern att det behövdes en bredare undersökning om hur skolan lever upp till skollagen, kopplat till religionsämnet, så att undervisningen återspeglar en verklighet som troende kan känna igen sig i.
När SKR träffade Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson på måndagen var det liknande tongångar.
– Skolverket och dess analysavdelning behöver göra en djupare undersökning av religionsfriheten. Hur hanteras begreppet religionsfrihet i undervisningen?, säger Amanda Carlshamre och tillägger att frågan om religionsfrihet, till skillnad från exempelvis matematik, får konkret effekt på klimatet i skolan.
[ Ny rapport: Troende elever kränks ofta i skolan ]
Ökad stigmatisering av troende
Enligt Amanda Carlshamre lyfte SKR även det faktum att olika rättighetsperspektiv är en central del av skolornas verksamhet.
– Här får inte skolorna missa rätten till andlig utveckling, barnkonventionen är nu svensk lag och det måste få konsekvenser.
Flera rapporter, skrivna av kristna företrädare, har visat att kristna skolelever upplever sig vara kränkta på grund av sin tro. Skulle det göra någon skillnad om Skolverket också undersökte hur kristna skolelever upplever situationen?
– Om Skolverket kom fram till liknande resultat är det möjligt att framfarten i frågan hade blivit lite annorlunda, svarar Amanda Carlshamre.
Under mötet med Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson varnade också SKR:s ordförande, Daniel Alm, för en ökad stigmatisering av troende i skolan.
– I vissa klassrum målas det upp en bild av att det är irrationellt att vara religiös. Vad händer på sikt med ett samhälle där ungdomar inte uppmuntras att söka sin övertygelse och samtidigt inte lär sig att respektera andras tro?, sa han enligt ett pressmeddelande.
Det finns inte något exakt tidschema för hur processen ska gå vidare. Men enligt Amanda Carlshamre har SKR lovat att bevaka situationen för kristna skolelever noggrant. Dessutom berättar Amanda Carlshamre att SKR har erbjudit sin hjälp kring framtagande av material.
[ Kyrkoledare träffade minister för att prata tro i skolan ]