Påve Franciskus kommer inom de närmsta dagarna hålla gudstjänster i flera irakiska kyrkor som konkret drabbats av Islamiska statens folkmord. Inte bara Iraks kristna, utan hela landet, väntar nu med spänd förväntan på det historiska besöket.
Plötsligt är påven överallt. Hans porträtt målas på väggar, det hängs upp stora banderoller, Vatikanens flagga vajar i vinden och på nyheterna är det påven, påven, påven.
Det är första gången en påve besöker Irak och Franciskus kommer att ha ett späckat schema under sina fyra dagar i landet, där han kommer att träffa såväl landets politiska som religiösa ledarskap.
[ Möt de kristna som IS vill utplåna ]
Symboliskt viktigt
Men mest känslosamt är så klart mötet med Iraks hårt ansatta kristna minoritet. Nu återstår bara en spillra, omkring 300 000, och fortfarande är osäkerheten stor inför framtiden.
Den senaste stora smällen för Iraks kristna kom då Islamiska staten erövrade stora landområden och påbörjade sitt folkmord. Sviterna av deras brutala styre går att se än i dag.
Att påven väljer att komma hit, efter allt det som hänt, ses som en viktig symbolisk markering. Exempelvis kommer han hålla i gudstjänster på flera platser där Islamiska staten genomfört brutala attacker. Till en början i en kyrka i Bagdad där 51 kyrkobesökare dödades 2010 av jihadister. Senare ska han även åka till Mosul, staden där IS utropade sitt kalifat och drev alla kristna på flykt.
[ Få kristna har återvänt till sönderbombat Mosul ]
Hysterisk stämning
Amar Sabri bor i Norsborg i Stockholm men har sina rötter i den irakiska staden Mosul. När Dagen når honom är han på plats i Erbil i norra Irak för att vara med under delar av påvens besök i landet, som representant för A demand for action.
Hur är stämningen inför påvebesöket?
– Det är hysteriskt, alla pratar om det, kyrkorna har gudstjänster varje dag och förbereder med bön för att ta emot påven. Det är jättestort, det är reportage och intervjuer på alla irakiska kanaler.
Amar Sabri berättar med stort engagemang om påvens besök i Mosul, staden hans familj flydde ifrån när han var liten. Det var här Islamiska staten utropade sitt kalifat och rensade bort all kristen närvaro.
Nu kommer självaste påven dit, en otroligt stark markering. Han kommer att framträda på en utegård vid de kyrkor som fortfarande ligger i ruiner.
– Det var här de sista striderna mot “Daesh” stod, säger Amar Sabri, och använder det nedsättande ordet för Islamiska staten.
– Det är fyra kyrkor som ligger på samma ställe och som delar på denna utegård.
[ Första midnattsmässan hölls i Mosul sedan befrielsen från IS ]
“Jag är här, men inte ni”
Han berättar att Mosul var under islamisternas styre i två till tre år och det var här deras högsta ledare lovade att de skulle erövra Rom och skära halsen av påven.
– Nu finns inte de kvar och han ska dit, till deras huvudsäte. Det är omvända roller, säger Amar Sabri.
– Han vill förmedla något med sitt besöket, jag är här, men inte ni. Det är så det snackas bland de kristna i Irak.
Terrorhot och corona
Självklart finns det en hotbild mot påven, Irak är långtifrån säkert och fortfarande sker det attacker av olika slag. Säkerhetspådraget är därför enormt.
Utöver det finns coronapandemin och en stor oro att påvebesöket ska öka på smittspridningen, inte minst då resan avslutas med en stor mässa på en stadion där uppemot 10 000 personer väntas delta.
Så det är både oro och förväntan som ligger i luften. Men att Iraks kristna ser det här som något utöver det vanliga är tydligt. Efter årtionden med kidnappningar, bombade kyrkor och fördrivningar kommer påven på besök för att ingjuta hopp.
– Att han ens vågar att komma hit och närvara i Irak efter allt som har hänt. Det är spännande, det går inte att sätta ord på det hela, säger Amar Sabri.
[ Påven varnas för att åka till Irak ]
---
Fakta: Påvens resa till Irak
- påve Franciskus kommer att vara på rundresa i Irak den 5-8 mars.
- Förutom att träffa Iraks kristna minoritet ska han också träffa flera ledande muslimska företrädare samt besöka vissa bibliska platser, exempelvis Abrahams grav.
- Besöket avslutas i norra Irak, där påven bland annat ska besöka Mosul och staden Qaraqosh på Nineveslätten.
- Han ska också hålla en mässa på en större stadion i Erbil, dit tusentals väntas komma, trots pandemi.
---