Nyheter

Kommunitet sägs upp från Bjärka-Säby

Pingstkyrkan Linköping har kommunicerat beslutet i ett brev

Ekumeniska kommunitetens avtal på Nya slottet Bjärka-Säby sägs upp. I ett brev meddelar Pingstkyrkan Linköping att de tar över gudstjänstlivet från och med i sommar.
“Vi vill ta tydliga steg mot den vision som församlingen bär för Nya slottet”, skriver kyrkan i brevet.

I söndags tog Ekumeniska kommuniteten på Nya slottet Bjärka-Säby emot ett brev från slottets ägare Pingstkyrkan Linköping. Där fick kommuniteten, som i dagsläget har hand om gudstjänstlivet på slottet, beskedet att avtalet sägs upp.

“Från och med lämpligt datum i sommar tar vi över ansvaret för det regelbundna gudstjänstlivet på Nya slottet. Det inkluderar tideböner, söndagens gudstjänster och andra firningsdagar”, står det i brevet som är undertecknat – å församlingens vägnar – av Marcus Sönnerbrandt, pastor och föreståndare för Pingstkyrkan Linköping Cupolen.

Tydligare koppling

I brevet anges församlingsledningens vilja att gudstjänstlivet på Nya slottet ska få en “tydligare koppling till den pentekostala traditionen” som ett skäl till att avtalet med kommuniteten avslutas.

“Nya slottet ska bredare och mer än i dag vara en plats för möten och retreater i pentekostal miljö med ekumenisk öppenhet och nyfikenhet”, står det i brevet.

Ekumeniska kommuniteten har funnits på platsen i sin nuvarande form sedan 2008.

Reagerat med bestörtning

Jonas Eveborn, kommunitetens föreståndare, skickade ut brevet till sina medlemmar på tisdagsmorgonen och fick omedelbart många reaktioner.

– De som har läst brevet har reagerat med bestörtning, säger han till Dagen.

– När det flaggas för att vi inte fortsatt kan be och fira gudstjänst enligt den rytm och ordning vi vant oss vid, på en plats vi kommit att älska, är det väldigt djupa värden i många människor som står på spel. Därav starka reaktioner.

Ännu råder vissa oklarheter kring vad beskedet innebär. Jonas Eveborn säger att uppföljande samtal med församlingsledningen antyder att det kan finnas större möjlighet till samarbete än vad brevet gör gällande. På lördag ska Pingstkyrkan Linköping samlas för ett församlingsforum, där frågan om Nya slottet ska tas upp.

Jonas Eveborn, föreståndare i Ekumeniska kommuniteten.

Vill hitta väg

Jonas Eveborn hoppas att det ska gå att överbrygga skillnader mellan församlingen och kommuniteten.

– Vi har stor förståelse för att en del av kommunitetens uttryck kan verka främmande i en pingstförsamling, men kommunitetens ekumeniska universum, där en kyrka inte har företräde framför någon annan, har skapat väldigt specifika möjligheter, säger han, och fortsätter:

– Många människor över hela Norden har funnit ett andligt hem på Nya slottet, mycket tack vare kommunitetens retreater och möten. Vi önskar att församlingen kan bejaka det som ett Andens verk att förvalta, om än oväntat.

Ekumeniska kommuniteten står inte och faller med närvaron på Nya slottet, poängterar Jonas Eveborn, men han hoppas att samtalet med Pingstkyrkan Linköping ska kunna fortsätta konstruktivt framöver.

– Vi välkomnar att församlingen vill tänka visionärt och öka sin närvaro på Nya slottet, men vi hoppas på en väg där man kan göra det sida vid sida med oss, säger han.

---

Fakta: Nya slottet Bjärka-Säby

  • Slottet donerades till Sionförsamlingen i Linköping 1980 och har sedan dess varit i församlingens ägo.
  • Ekumeniska kommuniteten har funnits på Nya slottet Bjärka-Säby i sin nuvarande form sedan 2008.
  • Det senaste avtalet mellan Pingstkyrkan i Linköping och Ekumeniska kommuniteten skrevs 2012, där det uttrycktes att kommuniteten är ansvariga för söndagens gudstjänst och onsdagens eukaristi på slottet.
  • Ungefär 25 av kommunitetens omkring 200 medlemmar bor i närheten av slottet medan majoriteten är spridda över de nordiska länderna.

---

Fler artiklar för dig