Nyheter

Göteborgs stad drar in bidrag till Ibn Rushd

En viktig markering mot extremism eller ett hårt slag mot det civila samhället. Åsikterna går isär efter att Ibn Rushd inte beviljas bidrag av Göteborgs stad.

Det är den politiska majoriteten i Göteborgs stad som väljer att dra in det så kallade volym- och målgruppsbidraget, på drygt 850 000 kronor, till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd.

De motiverar beslutet med att Ibn Rushd inte lever upp till demokratikraven samt att det finns ekonomiska oklarheter.

– Viktigast för oss är att pengar inte ska hamna hos odemokratiska organisationer, och det finns frågetecken där, säger Nina Miskovsky (M), ansvarigt kommunalråd, till Dagens Nyheter.

Bland annat bottnar beslutet i de utredningar som Socialförvaltningen har gjort, där de föreslog indragna bidrag.

Diskussion om religion

Diskussionen har också handlat om det är lämpligt att Göteborgs stad är med och finansierar religiös verksamhet med skattepengar, men det var inte på den punkten som beslutet i det här fallet vilade på. Tidigare har kommunen dragit in bidrag till kristen scoutverksamhet med motiveringen att den innehöll bön och därför inte var inkluderande.

V och MP emot

Endast två partier, V och MP, var emot beslutet att dra in bidragen till Ibn Rushd. De menar att beslutet bygger på fördomar och felaktigheter. Vänsterpartiets Daniel Bernmar skriver exempelvis att beslutet föregåtts av en djupt rasistisk kampanj.

“Allt tyder på att det lilla högerstyret tillsammans med andra partier kommer avslå studieförbundets bidrag efter ett år av karaktärsmördande och häxjakt”, skrev han på Twitter strax innan beslutat fattades.

“Om alla studieförbund ska leva upp till samma krav som nu ställts särskilt på Ibn Rushd skulle det i praktiken innebära döden för en majoritet av dem.”

Daniel Bernmar resonerar att om utvecklingen fortsätter kommer folkbildningen gå i graven “genom konspirationsteorier och islamofobi”.

Anklagas för religiös extremism

Även i andra kommuner är Ibn Rushds arbete ifrågasatt och Göteborgs stad är inte ensamma om att dra in bidragen till det muslimska studieförbundet. Något förenklat kan man säga att det politiska motståndet främst kommer från partier på högerflanken, även om Socialdemokraterna i flera kommuner också varit kritiska till verksamheten.

I bakgrunden finns också en långvarig debatt där Ibn Rushd har kopplats ihop med religiös extremism. Främst handlar det om att de pekats ut som en gren av det Muslimska brödraskapet, ett islamistiskt nätverk som bland annat anklagas för försöka ta över styret i muslimska organisationer och skapa ett muslimskt parallellsamhälle.

Kyrkligt samarbete

När Dagen tidigare intervjuade Ibn Rushds ordförande Zana Muhammed förnekade han kraftfullt kopplingen med denna islamistiska organisation och menade att den inte ens finns i Sverige.

Tvärtom menade Zana Muhammed att Ibn Rushd gör en viktig insats när det gäller demokrati och folkbildning, framför allt för att de når ut till socioekonomiskt utsatta områden där många nyanlända bor.

Debatten om Ibn Rushd når även in i den kristna världen, främst i och med det samarbete som finns med de kristna studieförbunden Bilda och Sensus. Men även Svenska kyrkan har ett visst samarbete med Ibn Rushd i sitt interreligiösa arbete.

---

Fakta: Vad har hänt?

  • Göteborgs stad fattar ett politiskt beslut att dra in drygt 850 000 kronor i bidrag till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd.
  • Bakom beslutet finns den styrande borgerliga majoriteten, uppbackade av Socialdemokraterna och det lokala partiet Demokraterna.
  • V och MP motsatte sig förslaget.
  • Socialdemokraten Susanne B Ligander Sillberg valde att avsäga sig alla sina politiska uppdrag i protest mot beslutet.

---

Fler artiklar för dig