Nyheter

EFS-ledning reser till krigets Etiopien

En väpnad konflikt rasar i regionen Tigray med stora humanitära konsekvenser

Ett krig pågår i norra Etiopien. EFS ledning är på plats i landet och hoppas kunna ta sig till den krigsdrabbade regionen.
– Det står klart att det har skett mycket dödande, säger utlandschefen Erik Johansson.

Etiopien har länge varit ett viktigt land för EFS missionsverksamhet. Nu har missionsföreståndaren Kerstin Oderhem och internationella missionssekreteraren Erik Johansson rest till landet, där de ska möta kyrkan Mekane Yesus som är EFS lokala samarbetskyrka.

– Tanken är att vi ska träffa deras ledning och andra institutioner som vi samarbetar med här, säger Erik Johansson på telefon från huvudstaden Addis Abeba.

Vill resa dit

Etiopien har under de senaste månaderna varit drabbade av en väpnad konflikt i regionen Tigray i norra Etiopien som har lett till en allvarlig humanitär situation. Sedan början av november har det pågått strider mellan rebellgruppen Tigray People’s Liberation Front och etiopiska försvarsstyrkor i regionen och många människor har tvingats fly.

Erik Johansson hoppas kunna bege sig från Addis Abeba till Tigray i helgen – om det är möjligt att resa dit på ett säkert sätt.

– Jag vill kunna träffa vår avdelning på plats och implementera vår nödhjälpsinsats i det här läget, säger han.

Flera medier har publicerat uppgifter om en massaker som ska ha ägt rum i staden Aksum i Tigray någon gång före jul. Enligt uppgifterna, som den sydafrikanske journalisten och forskaren Martin Plaut var först med att publicera, ska så många som 800 personer ha mördats utanför den berömda Maryam Ts’iyon-kyrkan i staden.

Svårt att bekräfta

Samtidigt har rapporterna inte kunnat bekräftas av oberoende källor. Eftersom regeringen har stängt ned landets internet råder det stora svårigheter att få ut pålitlig information från regionen, och Erik Johansson manar till försiktighet innan uppgifterna är bekräftade.

– Det är fortfarande svårbetraktat läge. Det är svårt att veta vad som egentligen hänt och vad motiven bakom en sådan händelse skulle vara. Vi vet för lite om det, säger Erik Johansson.

Några tvivel om att läget är allvarligt i regionen finns dock inte.

– Även om vi inte vet motiven så står det klart att det har skett mycket dödande, konstaterar Erik Johansson.

---

Fakta: Konflikten i Tigray

  • Tigray är en region i norra Etiopien med cirka 5 miljoner invånare, där det har pågått en väpnad konflikt sedan början av november.
  • Då satte Etiopiens premiärminister in försvarsstyrkor mot rebeller.
  • Det har kommit rapporter om att båda sidorna har utfört krigsförbrytelser.

---

Fler artiklar för dig