Nyheter

Vart tog kollektbössan vägen i kyrkan?

Allt svårare att kunna lämna kollekt för den som vill ge kontanter under pandemin.

Inte bara kontakter har minskat under pandemin. Även kontanter lyser allt oftare med sin frånvaro, och det kontantlösa samhället rycker närmare.
– Det är en sorg att inte längre kunna lämna kollekt, säger en läsare som hört av sig till Dagen om problemet när den sedvanliga bössan inte längre finns i kyrkan.

I de flesta kyrkor firas just nu digitala gudstjänster, eller gudstjänster med maximalt åtta deltagare. Huvudproblemet är för många kyrkor att inte kunna hålla större samlingar. Men det finns en annan fråga som har aktualiserats under pandemin även utanför kyrkorna: Hur gör man med kollekten? En läsare som ringde till Dagen och som vill vara anonym, beskriver hur han upplever att bössan nu saknas.

– Jag vet inte om det har utgått något påbud från högre ort om att vi nu inte ska hantera kontanter. Men jag tror inte riktigt att det kan finnas någon smittrisk – och på varuhus tar man ju emot kontanter.

– För mig är det en sorg att inte längre kunna ge kollekt. Och jag tycker heller inte om det här att pengar kan spåras när man ger digitalt. Säkert har de som håller i det hela tystnadsplikt, men jag tycker inte om tanken att man kan se direkt vem som ger vad. Det finns en fara i att man inte längre kan vara anonym, säger han.

“Risk att vi stänger dörren”

Inger Olsson som är ekonomiansvarig i Smyrnakyrkan i Göteborg håller med om att frågan inte är helt lätt att hantera.

– Jag kan se att det finns risk att vi stänger dörren framför allt för den äldre generationen om vi slutar med kontanter. De vill bidra och ge sitt tionde, säger hon.

Därför kommer Smyrnakyrkan att fortsätta ha den traditionella bössan efter pandemin. Just nu hålls inga gudstjänster i Smyrnakyrkan, men tidigare under hösten när 50 personer fick samlas, valde man att av smittoskäl låta bössan stå vid utgången. Sedan förvarades den och räknades först efter några dagar.

Inger Olsson pekar också på riskerna som finns med en långtgående digitalisering.

– Vi gör oss enormt sårbara om vi helt slutar med kontanter. Den dagen Swish inte fungerar kan man inte betala. Och om internet ligger nere, då fungerar inte kortterminalen.

Hon säger att det gäller att “kämpa emot” lite här.

– Sverige ligger långt framme i digitalisering. Men Riksbanken säger att vi kommer att leva med kontanter länge, och bankerna har nyligen tvingats att öppna fler uttagsautomater.

Inger Olsson, ekonomiansvarig i Smyrnakyrkan, Göteborg.

Fem tusen i kuvert

Smyrnakyrkan får ibland, säger hon, även större gåvor i ett kuvert.

– Förra veckan fick jag ett kuvert med 5 000 kronor i. Många äldre vill ge sitt tionde i kontanter, de har kanske varken Swish eller internetbank och ser ingen annan väg att ge.

På nationell nivå säger flera av de ekonomiansvariga i de samfund Dagen har pratat med att man inte riktigt vet hur enskilda församlingar har gjort vad gäller möjligheterna att ge i kontantform under pandemin.

Markus Sand, ledare för Sverigeprogrammet i Evangeliska frikyrkan, skriver i ett mejl att han inte har samtalat med församlingarna om just detta. “Frågan har inte varit uppe”, konstaterar han. Sara Lindblad, ekonomichef i Equmeniakyrkan, säger till Dagen att deras församlingar är egna enheter, så de fattar egna beslut om hur man gör med kollekten. Vissa tar emot kontanta medel, andra inte. Men hon pekar på ett problem som finns när det gäller kontanthantering i dag:

– Vi hade en situation förra året när en församling hade fått in kontanter. Men när kassören gick till banken ifrågasatte banken de kontanta medlen. De fick förklara att det var via en kyrka. Kontanter kan bli problematiskt utifrån bankernas hårdare krav gällande penningtvätt.

“Stort givarhjärta”

Stefan Eriksson, administrativ chef i Svenska alliansmissionen, säger att det kan vara så att kontantinsamlingen har minskat inom kyrkan.

– Jag kan inte riktigt svara på hur det ser ut i de enskilda församlingarna. Men jag har en känsla av att kontantinsamlingen har minskat. Ingen har tagit upp detta med oss som ett problem, men jag kan tänka mig att det är så, säger han till Dagen.

I Jönköping finns den lokala Allianskyrkan Jönköping. Hans Larsson är ordförande i församlingen, och han säger att det handlar om “blygsamma summor” när det gäller kontanter.

– Det faktum att vi inte möts i kyrkan längre gör att möjligheten att ge kontanter har försvunnit. Men vårt offrande har inte gått ner, så vi är tacksamma för digitaliseringen.

För den som ändå vill ge kontanter har det gått att lösa, säger han.

– Själv har jag dock inte fått en enda fråga om det. Men man kan ge på alla sätt man vill. Någon enstaka har frågat, och då har vi löst det.

Han säger att han är oerhört glad och tacksam över den stora givarviljan som finns, även mitt i pandemin.

– Det tycker jag är fantastiskt. Engagemanget finns där, även när man inte kan gå i kyrkan. Det finns ett stort givarhjärta.

Hans Larsson

---

Fakta: Kontanter kvar på 2030-talet

  • Ungefär en miljon svenskar lever i digitalt utanförskap, och majoriteten av dem är över 65 år, enligt tidningen Forskning och framsteg.
  • Cirka 20 procent av alla betalningar i Sverige görs i dag över disk med kontanter. Kontantanvändningen minskar, men enligt Riksbanken kommer kontanter att finnas kvar in på 2030-talet.

---

Fler artiklar för dig