Musik

Tusse hyllas stort efter delsegern i “Mello”

Artisten som började sjunga i kyrkan får bara lovord av kritikerna

Tusse höll för favorittrycket. 19-åringen röstades vidare till final i Melodifestivalen – och hyllas för sitt framträdande.
“Skickar vi inte Tusse till Eurovision får vi skylla oss själva”, skrev DN:s krönikör Kajsa Haidl.

Artisten Tusse Chiza, från Tällberg utanför Leksand, var storfavorit med låten “Voices” inför den tredje delfinalen i Melodifestivalen. När det väl gällde under lördagskvällen gjorde han ingen besviken – tittarna röstade honom direkt till finalen i Stockholm i mars.

Tusse, som har talat varmt om sin kyrkliga uppväxt, blev överväldigad när han fick höra sitt – och Charlotte Perellis – namn läsas upp som finalister.

– Det här är Sveriges största musiktävling. Det är stjärnor som gör det här. Jag trodde inte att mitt namn och Charlottes namn hör ihop, det var too far away. Jag blev chockad, sa han i SVT:s Melodifestivalsändning.

På tredje och fjärde plats – med en ny möjlighet till final genom Andra chansen – hamnade Alvaro Estrella “Baila Baila” och Klara Hammarströms “Beat of broken hearts”, den senare skriven av bland andra Hillsong-profilen Andreas Wijk.

Hyllas av kritiker

Kritikerna var lika lyriska som tittarna över Tusses framträdande.

“Tusse är i princip det enda som någon behöver minnas. Han och låten “Voices” var överlägsen”, skrev Aftonbladets musikkritiker Markus Larsson efteråt.

DN:s krönikör Kajsa Haidl tyckte att Tusse borde vinna hela Melodifestivalen – och hyllade 19-åringens ärliga berättelse tidigare i programmet.

“När de andra artisterna staplade meningslösa plattityder om sig själva berättade Tusse en historia som berörde på riktigt”, skrev hon.

Uppväxt i kyrkan

Där fick Tusse, som kom till Sverige från Kongo som sjuåring och ofta gick till kyrkan i båda länderna, tala om sin bakgrund och sa bland annat att han som liten ville bli präst. När Dagen intervjuade Tusse under Idol-finalerna 2019 – en tävling som han till slut vann – berättade han att kyrkan spelade en viktig roll i hans musikaliska utveckling.

– Det har helt klart bidragit till min musikalitet i dag, sa Tusse till Dagen.

---

Fakta: Tusse Chiza

  • Tousin “Tusse” Chiza föddes i Kongo 2002, men kom till till Sverige som sjuåring och bosatte sig så småningom i Tällberg utanför Leksand i Dalarna.
  • Han var med i Talang 2018, men blev känd för den stora publiken när han vann Idol 2019.
  • Nu är han vidare till final i Melodifestivalen 2021.

---

Fler artiklar för dig