Nyheter

Djurgården ber Judiska centralrådet om ursäkt

Klubben antar definition av antisemitism efter tränarens kritiserade uttalande

I ett brev till Judiska centralrådet ber nu Djurgården om ursäkt för ett uttalande av tränaren Kim Bergstrand. Där meddelar de också att de antar IHRA-definitionen av antisemitism.
“Judiska centralrådet välkomnar detta svar från Djurgården”, skriver organisationen på sin hemsida.

När Djurgårdens fotbollstränare Kim Bergstrand uttalade sig i Aftonbladet i början av februari väckte det stor uppmärksamhet. I intervjun kom Bergstrand in på ledare i Nazityskland och menade att det “överallt går att leta ledarskap”.

– Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metoder och sådant kan man diskutera, men det finns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av. Eller hur man inte ska göra, sa Kim Bergstrand.

Svarar med brev

Uttalandet fick massiv kritik från flera håll. Två av de kritiska rösterna var Judiska centralrådet, en sammanslutning av de judiska församlingarna i Sverige, och European Jewish Congress, som skickade ett skarpt formulerat brev till Djurgården.

Nu har Djurgården svarat organisationerna i ett brev av klubbens vd, Henrik Berggren, och hållbarhetsansvarige, Filip Lundberg Verendel. Där ber de först om ursäkt för Kim Bergstrands uttalande och förbinder sig sedan att arbeta aktivt mot rasism och antisemitism.

Antar definition

“I brevet framgår det att Djurgården ska anta och inkludera IHRA-definitionen av antisemitism i sina policydokument. Samt att de ska arbeta aktivt för att motarbeta antisemitism”, skriver Judiska centralrådet på sin hemsida, och meddelar att de välkomnar beskedet.

Därmed blir Djurgården den första svenska fotbollsklubben som antar definitionen. Tidigare har bland annat Premier League, den högsta fotbollsligan i England, gjort samma sak. Definitionen är framtagen av den internationella alliansen till minne av Förintelsen (IHRA), en internationell organisation som syftar till att “stärka, främja och verka för utbildning, ihågkommande av och forskning om Förintelsen”.

---

Fakta: IHRA-definitionen

  • Definitionen lyder: “Antisemitism är en viss uppfattning av judar som kan uttryckas som hat mot judar. Retoriska och fysiska yttringar av antisemitism riktas mot judiska eller icke-judiska personer och/eller deras egendom samt mot de judiska samfundens institutioner och utrymmen för religiöst bruk.”
  • IHRA står för International Holocaust Remembrance Alliance och grundades 1998 av Sveriges dåvarande statsminister Göran Persson.

---

Fler artiklar för dig